Guvernul ia în calcul asumarea răspunderii pe Legea educaţiei
Conducerea PDL ia în calcul două variante pentru adoptarea Legii educaţiei: asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect, sau urgentarea adoptării legii în Senat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Noiembrie 2010, 14:20
Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunţat luni, după şedinţa conducerii partidului, că Executivul şi-ar putea asuma din nou răspunderea pe Legea educaţiei, dacă motivarea Curţii Constituţionale o va permite.
"Respectăm această decizie , aşteptăm însă motivarea şi, în funcţie de motivarea deciziei, vom merge mai departe cât se poate de repede cu promovarea Legii educaţiei. Există două variante practic pentru această promovare - în măsura în care, după motivarea CCR, ni se va putea permite, suntem pregătiţi să mergem din nou cu asumarea răspunderii în Parlamentul României, iar în măsura în care motivarea din decizia CCR nu permite o nouă asumare a răspunderii vom urgenta procedurile de adoptare la Senat", a explicat Boureanu.
Conducerea PDL a decis, luni, să-i dea preşedintelui Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, un mandat de două săptămâni pentru adoptarea Legii educaţiei.
"Domnul Hărdău are un mandat extrem de important. În situaţia în care motivaţia Curţii Constituţionale nu ne va permite să ne asumăm din nou răspunderea pe Legea educaţiei, domnul Hărdău are mandat ca în două săptămâni să treacă legea prin Senat. La cum îl cunosc, cred că se va ocupa şi va duce la îndeplinire acest mandat", a declarat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu.
"Coaliţia este solidă"
Pe de altă parte, Boureanu a transmis atât din partea PDL, cât şi a partenerilor de guvernare "mesajul unei coaliţii extrem de solide".
"Suntem decişi să trecem împreună peste situaţia creată în ultima săptămână. Precizez că atât punctul de vedere al PDL, cât şi al partenerilor de coaliţie a fost ferm şi acelaşi: nu există o problemă în coaliţie, există o nemulţumire la nivelul tuturor partidelor generată de decizia finală a CCR", a spus Boureanu.
Preşedintele UDMR, Marko Bela afirma sâmbătă că la nivelul coaliţiei există o criză generată de decizia Curţii Constituţionale , potrivit căreia asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională.
Astfel, conducerea Uniunii a decis ca, în cazul care PD-L nu va găsi, în cursul acestei săptămâni, o soluţie pentru deblocarea Legii educaţiei, în varianta pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, atunci UDMR are în calcul chiar ieşirea de la guvernare.