Guvernul discută sprijinirea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii
Premierul Emil Boc a declarat că Intreprinderile Mici şi Mijlocii vor putea beneficia de ajutoare nerambursabile, în anumite condiţii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iulie 2010, 10:03
În şedinţa de Guvern de miercuri, Executivul are pe ordinea de zi discutarea unui pachet de măsuri pentru susţinerea activităţii economice.
Premierul Emil Boc a declarat recent că Intreprinderile Mici şi Mijlocii vor putea beneficia de ajutoare nerambursabile dacã realizeazã investiţii de minim cinci milioane de euro şi creeazã 30 sau 50 de locuri de muncã.
"Miercuri, vom modifica în Guvern şi vom coborî plafonul pentru IMM-uri de la care pot beneficia de ajutor de stat, la 5 milioane de euro şi 30 - 50 de locuri de muncã pe care sã le creeze. Asta înseamnã cã firmele pot primi ajutoare nerambursabile dacã realizeazã investiţii de minim 5 milioane de euro şi creeazã 30 sau 50 de locuri de muncã", a explicat, săptămâna trecutã, premierul Emil Boc, prezent la reuniunea grupului ministerial pentru absorbţia fondurilor europene din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Patronatele spun cã un plafon de 5 milioane de euro pentru investiţii este prea mare pentru situaţia dificilã în care se aflã oamenii de afaceri.
Analiştii economici mai adaugã birocraţia impusã de Uniunea Europeanã şi lipsa de experienţã a firmelor româneşti în accesarea acestui tip de ajutor.
Adevãrul este cã nu foarte multe companii se vor putea califica pentru astfel de ajutoare de stat. Pe de o parte, pentru cã au puţinã expertizã în acest sens şi multe companii româneşti nu ştiu sã aplice pentru un astfel de ajutor de stat. În al doilea rând, e nevoie de timp pentru a obþine avizul Bruxellesului. Uneori poate sã dureze câteva luni pânã la un an, ori economia se mişcã. Mie mi se pare cã investiţia de 5 milioane de euro ca şi o condiţie este totuşi durã, adicã nu vedem foarte multe IMM-uri în acest moment în crizã în România care sã poatã sã facã investiţii de 5 milioane de euro", a spus purtãtorul de cuvânt al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Constantin Rudniţchi
Patronatele cer ca plafonul de ajutor de stat sã fie mãcar sub un milion de euro pentru ca oamenii de afaceri sã poatã face investiţii, altfel aceastã mãsurã va rãmâne doar una pe hârtie.
Şeful Executivului a menţionat şi alte mãsuri pe care Guvernul le are în vedere în cadrul programului de susţinere a activitãţii economice.
"Principalele mãsuri pe care le avem în vedere în acest moment şi la care lucrãm sunt: eliminarea impozitului minim, scãderea pragului de ajutor de stat pentru firmele care realizeazã investiţii şi locuri de muncã în România", a mai spus Boc, citat de Agerpres.