Guvernul, ameninţat cu procese în Justiţie din cauza reorganizării spitalelor
Autorităţile din mai multe judeţe din ţară contestă măsurile de reorganizare a spitalelor, anunţate de Minsterul Sănătăţii, şi anunţă că vor da Guvernul în judecată.
Articol de Gabriel Benescu, 02 Februarie 2011, 17:19
Autorităţile locale din Iaşi, Argeş, Covasna, Hunedoara, Sibiu, Olt, Tulcea, Vâlcea, Timiş au denunţat, miercuri, decizia ministerului de a desfiinţa anumite spitale, pentru a le transforma în cămine de bătrâni.
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, primarul oraşului Sălişte , Teodor Dumitru Banciu, a declarat că primarii se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început de Ministerul Sănătăţii.
Asociaţia Oraşelor din România va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, în care îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală, ştiut fiind faptul că spitalele ce urmează a fi transformate în cămine de bătrâni se află în subordinea primăriilor.
Deja, unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ, ca primă măsură de protest faţă de reorganizarea spitalelor.
Primarul comunei bihorene Bratca, Adrian Mateiaş, va da Ministerul Sănătăţii în judecată dacă nu va reveni asupra deciziei de a transforma centrul de sănătate din localitate în cămin pentru bătrâni, deoarece centrul deserveşte 20.000 de locuitori, iar comunitatea are deja un proiect european de înfiinţare a unui azil.
Zona Moldovei, cea mai afectată
La Botoşani, şase unităţi sanitare vor fi comasate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromatti", respectiv Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Spitalulul de Copii, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Guranda, Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Orăşenesc Darabani.
Prin urmare, numărul de paturi va depăşi 1.200, iar cel al angajaţilor se va dubla.
Alte două unităţi medicale, respectiv Spitalul Orăşenesc Săveni şi Spitalul Comunal Truseşti vor deveni azile.
Astfel, cei aproape 100.000 de pacienţi vor fi nevoiţi să se trateze la Botoşani, la distanţe cuprinse între 40 şi 70 de kilometri, în condiţiile în care în zonele respective există doar două ambulanţe.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat, miercuri, că se opune comasării spitalelor din municipiu aflate în subordinea instituţiei, precizând că nu este convins că proiectul iniţiat de Ministerul Sănătăţii va duce la eficientizarea sistemului sanitar.
"Este prematur să procedăm la astfel de acţiuni. Deocamdată, nici măcar nu suntem obişnuiţi cu patronarea celor şase spitale din Iaşi. Nu ştiu cum am putea funcţiona mai bine, dar nu sunt convins că astfel de măsuri vor duce la eficientizarea sistemului sanitar", a declarat Constantin Simirad.