Guvernul ajută familiile minerilor decedaţi
Potrivit contractului colectiv de muncă, soţiile celor decedaţi vor fi angajate la Compania Naţională a Huilei, iar Guvernul va prezenta două formule de sprijin social pentru familiile minerilor decedaţi la mina Uricani.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Februarie 2011, 14:25
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va prezenta Guvernului două formule de sprijin social pentru familiile minerilor morţi în accidentul de la mina Uricani, un pachet de urgenţă şi unul individualizat, pe termen lung, a declarat duminică ministrul de resort, Ioan Botiş.
"Potrivit contractului colectiv de muncă, soţiile celor decedaţi vor fi angajate la Compania Naţională a Huilei. De asemenea, în Guvern vom prezenta două formule de sprijin social. În primul rând, vom veni cu un pachet de urgenţă şi vom susţine familiile aflate în această situaţie. Al doilea pachet va fi pe termen lung şi va fi individualizat pe fiecare familie. Intenţionăm să sprijinim copiii în procesul de învăţământ. Acolo unde se poate, îi vom susţine, şi e un asemenea caz, prin formare profesională şi orientarea spre un loc de muncă, pe cei ce au nevoie. Avem un tânăr de 20 de ani şi ne vom implica foarte clar în sprijinirea lui", a precizat Botiş.
El a explicat că, prin pachetul individualizat de ajutor, fiecare familie va fi tratată separat şi vor fi identificate nevoile acesteia atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung.
Ministrul Muncii a subliniat că suma minimă ce va fi luată în calcul pentru ajutorul social va fi mai consistentă faţă de suma de 100 milioane lei vechi luată în calcul în cazul accidentului minier din 2008.
"În bugetul ministerului avem un fond de sprijin pentru cei aflaţi în situaţii de urgenţă şi aceasta este o situaţie de urgenţă. În consecinţă, fondul ne permite să avem pachete consistente de sprijin social pentru aceste familii", a menţionat Botiş.
El a precizat că lucrul în subteran va fi reluat în momentul în care vor decide specialiştii şi că se află la faţa locului o echipă de specialişti pe zona mineritului, o parte veniţi de la Inspecţia Muncii din Bucureşti şi o parte locali.
El a adăugat că, împreună cu ministrul Economiei, Ion Ariton, se va întâlni şi cu familiile celor decedaţi.
"Suntem deschişi unor întâlniri şi vreau să îi asigur că suntem alături de ei. Eu sunt fiu de miner, tatăl meu a lucrat şi la mina Bărbăteni şi la mina Lupeni. Probabil, cât va mai fi minerit se vor mai întâmpla accidente. E greu şi, fiind din Valea Jiului, ştiu ce înseamnă să aştepţi să iasă oamenii din şut şi să aştepţi să vină acasă. Ca ministru al Muncii mă preocupă situaţia locurilor de muncă şi mă interesează ca aceste locuri de muncă să se păstreze în Valea Jiului", a spus Botiş, care le-a mulţumit salvatorilor.
Ministrul Muncii şi cel al Economiei s-au deplasat la Uricani încă de sâmbătă seară, după accidentul în care un inginer şi patru electricieni ce lucrau la depanarea unui transformator electric şi-au pierdut viaţa.
Cauza accidentului de muncă urmează să fie stabilită în următoarea perioadă, după ce vor fi analizate toate rapoartele de schimb de la mina Uricani. O comisie formată din procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Inspectoratul Teritorial de Muncă efectuează o anchetă.
La Mina Uricani lucrează aproximativ 800 de angajaţi, informează Agerpres.