Guvernul a pus gând rău halucinogenelor
Guvernul vrea să înăsprească legislaţia privind substanţele halucinogene, după ce în ţară de câteva luni sunt semnale că tot mai mulţi tineri ajung la urgenţă, după ce au consumat astfel de substanţe.
16 Februarie 2011, 19:41
La începutul săptămânii a fost organizat chiar un protest prin care sute de persoane au cerut executivului să interzică vânzarea substanţelor psihotrope.
În momentul de faţă, e interzisă comercializarea anumitor substanţe, iar proprietarii magazinelor de vise găsesc permanent noi substanţe cu efect similar.
Nici deciziile recente ale primăriilor de a interzice magazinele de vise la o anumită distanţă de şcoli şi instituţii publice nu par să fi adus mari schimbări.
Ministrul de interne Traian Igaş spunea miercuri, că a finalizat un proiect privind interzicerea substanţelor psihotrope şi că îl va prezenta în şedinţa de guvern, de miercuri.
Guvernul a anunţat că se face o analiză cu privire la măsurile necesare pentru combaterea consumului şi comercializării de noi substanţe cu efect psihoactiv.
Nu există un act normativ pe agenda de miercuri, însă ministrul internelor Traian Igaş a precizat că va prezenta un astfel de proiect în cadrul şedinţei.
Este vorba despre un plan de măsuri rezultat în urma colaborării reprezentanţilor mai multor instituţii cu specialişti în domeniu.
Nu sunt făcute publice prevederile, însă - potrivit ministrului - guvernul este preocupat să diminueze fenomenul de comercializare şi consum al acestor substanţe şi produse care fac foarte mult rău, în special în rândul tinerilor.
Există deja o ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante psihotrope care au fost asimilate drogurilor.
Măsura, se pare, nu a reuşit să descurajeze consumul acestora.
Sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante cu efecte halucinogene.
Autorităţile sunt îngrijorate şi de faptul că a scăzut vârsta consumatorilor de astfel de substanţe
Atât solicitările celor aproximativ 1.000 de persoane care au protestat luni în Piaţa Victoriei, cât şi iniţiativele legislative înregistrate la parlament în ultimele zile converg către interzicerea comercializării substanţelor psihotrope.
Rămâne însă de văzut ce soluţie legislativă va alege guvernul pentru a nu încălca prevederile europene privind libera circulaţie a mărfurilor - atenţionare cu care, atunci când a încercat să iniţieze un astfel de act normativ, în 2009, s-a confruntat.
Ministrul Muncii anunţă o primă lectură a Codul de asistenţă socială
În altă ordine de idei,potrivit ministrului muncii, Ioan Botiş,va fi o discuţie în primă lectură şi o aprobare într-o viitoare şedinţă, a Codul de asistenţă socială.
Actul normativ îşi propune să scoată din categoria asistaţilor cât mai multe persoane, iar accentul se pune pe familie în ansamblu.
Aceasta va fi evaluată atât din punct de vedere al veniturilor, cât şi al mijloacelor de existenţă.
În funcţie de această analiză, o parte va fi sprijinită, astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutorul social.
Guvernul intenţionează să găsească metode şi pentru a introduce în câmpul muncii cât mai multe persoane cu dizabilităţi.
Ministrul muncii, Ioan Botiş spunea că la noi în ţară doar 5% dintre aceste persoane lucrează, în timp ce în restul Europei procentul ajunge la 45%-50%. Rămâne să se prezinte şi alte prevederi ale actului normativ şi, la final, forma cu care guvernul va merge către parlament, informează redactorul RRA.