Guvernul a adoptat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite
Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege privind confiscarea extinsă a averii persoanelor condamnate pentru infracţiuni care generează venituri.
Articol de Alina Dobrinescu, 06 Iulie 2011, 19:27
Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.
Potrivit premierului, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter ilicit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.
"Astfel, vor fi mai uşor confiscate averile ilicite, care nu se bazează ca dobândire pe mijloace legale. Se dă şi o satisfacţie opiniei publice, în sensul că autorităţile vor putea confisca aceste averi", a spus Boc.
Premierul Emil Boc a explicat că şi opoziţia a depus un proiect similar, dar care nu permite confiscarea averilor ilicite în cazurile de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni economico-financiare.
Proiectul va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.
Opoziţia susţine proiectul
PSD a anunţat că va vota documentul, deoarece este asemănător cu cel propus chiar de social-democraţi.
"Chiar cred că trebuie ca averile corupţilor, mai ales vorbesc de corupţii de acum, care fac acum bani din corupţie, chiar trebuie confiscate. Vrem să dovedim un lucru: că nu este nevoie să modificăm Constituţia; că putem să facem o lege. N-am înţeles de ce n-au făcut-o până acum, până am făcut-o noi. A doua zi după ce am făcut-o noi au făcut şi ei o lege, mai bună decât a noastră. E în regulă. Le votăm legea lor", a spus liderul PSD, Victor Ponta.
Ministerul Justiţiei a susţinut necesitatea introducerii în Codul Penal a confiscării extinse a averii deoarece în prezent nu în toate cazurile se poate proba legătura directă între infracţiunea pentru care persoana a fost condamnată şi anumite bunuri ale acesteia, deşi provenienţa de natură infracţională a acestor bunuri este evidentă.