Günther Oettinger: România este neguvernabilă
Potrivit comisarului comunitar pentru energie, "ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt în mod fundamental aproape neguvernabile".
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Mai 2013, 10:27
Comisarul comunitar pentru energie, germanul Günther Oettinger a declarat, potrivit publicaţiei "Bild", dar şi Deutsche Welle că "ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt în mod fundamental aproape neguvernabile".
Aprecierile au fost făcute în cadrul unui discurs, la o întâlnire a Camerei de Comerţ şi Industrie Belgia-Germania-Luxemburg.
Comisarul Oettinger a criticat şi Franţa, pe care a acuzat-o că este complet nepregătită pentru reformele pe care ar trebui să le facă, dar şi însăşi UE, apreciind că este un caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată.
Afirmaţiile comisarului pentru energie au inflamat opinia publică italiană, iar societatea civilă a cerut chiar demisia lui Oettinger.
În ce priveşte România, ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a declarat "profund surprins" de remarcile comisarului european şi a precizat că aşteaptă explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii.
Dan Petre: Şi Germania a fost guvernată la un moment dat
Directorul Institutului Diplomatic Român, Dan Petre, a explicat pentru Radio România Actualităţi că declaraţia comisarului Oettinger face parte din seria germană de critici la adresa României, mai ales din zona politică de dreapta.
Dan Petre a precizat că intrarea în parlamentele europene a unor forţe mai mult sau mai puţin frecventabile sau imposibilitatea de a forma majorităţi parlamentare stabile nu este vina nimănui şi că totul face parte din procesul democratic.
"Şi Germania a fost guvernată la un moment dat într-o mare coaliţie, creştini-democraţi, social-democraţi, pentru că nimeni nu forma majoritatea. N-a spus nimeni că Germania a fost neguvernabilă. Trebuie să înţelegem că nu toate ţările din UE vor şi-şi doresc să fie ca Germania. Asta e! Văd că dl Oettinger are păreri şi despre Franţa şi ce reforme trebuie să întreprindă Franţa, cum trebuie să se guverneze britanicii. Bun. E dreptul dlui Oettinger, că e cetăţean european şi toţi avem un interes ce se întâmplă cu partenerii noştri europeni, dar, eu am mai spus-o şi mai spun în continuare, fără trufie - şi eu sunt îngrijorat de unele poziţii germane", a spus Dan Petre.
Încă nu este clar, dincolo de izbucnirea de furie din Italia, dacă autorităţile din ţările care au primit critici de la comisarul Oettinger vor face vreun pas oficial pentru demisia demnitarului european.
Directorul Institutului Diplomatic Român consideră că astfel s-ar merge puţin prea departe în condiţiile în care, oricum, actuala Comisie Europeană şi actualii comisari mai au puţin timp şi îşi încheie mandatul.
În plus, declaraţiile comisarului Oettinger pot fi citite şi în cheie electorală, dat fiind că în Germania se apropie alegerile, dar, a precizat Dan Petre, nu se poate spune că poziţia comisarului Oettinger este şi a Comisiei Europene, însă ar fi indicată o delimitare a Comisiei, ca instituţie, de declaraţiile comisarului pentru energie, mai ales că suntem într-un moment în care se discută rapoartele de ţară care vor fi prezentate de Comisia Europeană.
"Poate o opoziţie din partea Comisiei, a preşedintelui Comisiei în care să roage în acest moment, care e un moment electoral pentru multe ţări, ca membrii Comisiei, care sunt oameni politici, să se abţină de la a purta pălăria europeană. Bun, vor să intre în competiţia politică de la ei de-acasă, să renunţe la poziţia europeană, nu e nicio nenorocire. eporter: Dan Petre a mai spus că Günther Oettinger, în calitate de comisar european, ar trebui, conform tratatelor uniunii, să reprezinte interesele generale europene, nu interese particulare", a spus Dan Petre.