Gheorghe Trif, unul dintre salvatori: Am auzit la Radio România Actualităţi despre avionul prăbuşit
Gheorghe Trif, cel care împreună cu doi consăteni din Petreasa a reuşit să dea o mână de ajutor victimelor accidentului aviatic, a aflat despre tragedie de la radio România Actualităţi.
Articol de Radio România, 22 Ianuarie 2014, 18:31
La două zile de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi la două zile de la pierderea a doua vieţi omeneşti din cauza intervalului prea mare de timp în care echipele de salvare au ajuns în zonă, rămâne ca autorităţile să eficientizeze managementul situaţiilor de urgenţă, iar noi toţi să luăm aminte la lecţia de viaţă oferită de localnici şi să le mulţumim.
Gheorghe Trif, cel care împreună cu doi consăteni din Petreasa, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea, a reuşit să dea o mână de ajutor victimelor accidentului aviatic, aflat despre tragedie de la Radio România Actualităţi.
"Ştirea a venit de la radio, de la soţie. A auzit la Radio România Actualităţi că este un avion căzut în zona Munţilor Apuseni, la Cabana Ursoaia. Şi am hotărât să plecăm în căutare. Am sunat la 112 şi mi-au făcut legătura cu domnul doctor Zamfir. Am vorbit cu domnul doctor şi mi-a zis că e undeva într-o zonă cu zăpadă foarte mare. Şi eu, ştiind munţii ăştia, am zis că nu se poate, numai aici, pe cel mai înalt vârf, şi am hotărât să plecăm. Am sunat un vecin, pe Gheorghe Giurgiu, şi el a mai luat pe cineva cu el şi ne-am urcat într-un autoturism de teren proprietate personală şi am lucrat pe vârf sus, până unde ne-am împotmolit, vreo 4-5 km am urcat cu autoturismul. Şi după aia am luat-o pe jos", a spus Gheorghe Trif.
În iunie 2010, echipa "Reporter special" de la "Obiectiv Romania" a fost la Petreasa, pentru că aşa face RRA, bate din poartă în poartă.
Radio România Actualităţi va reveni la Petreasa pentru a discuta cu oamenii de acolo, oameni cărora le mulţumim încă o dată pentru lecţia de solidaritate.
Procurorii au început urmărirea penală
Procurorii de la Alba Iulia care anchetează accidentul aviatic de acum două zile din Munţii Apuseni au început începerea urmăririi penale in rem, care se referă la fapte, şi nu la făptuitori.
Acuzaţiile pe care procurorii le aduc sunt încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului şi vătămare corporală, a transmis corespondentul RRA, Mihai Bantea.
Doi oameni care se aflau la bord, pilotul aeronavei şi o studentă la medicină, au murit în urma accidentului.
Alte cinci persoane, medici care mergeau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant, au fost rănite.
Epava aeronavei şi victimele au fost găsite luni noapte de către localnici, iar intervenţia echipajelor de salvare s-a produs la aproximativ şapte ore de la producerea accidentului.
Medicii legişti au precizat că cei doi au murit din cauza hipotermiei şi a traumatismelor la care au fost supuşi la aterizarea forţată.