Gazprom a redus livrările de gaze către România
Ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a declarat că livrările de gaze către România de la Gazprom, au scăzut azi cu 18% faţă de cantităţile normale.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Octombrie 2014, 10:45
Nicolescu a precizat pentru Agerpres că nu e niciun motiv de îngrijorare şi a adăugat că partea rusă a anunţat compania românească Transgaz în legătură cu această reducere.
"Reducerea anunţată astăzi (miercuri - n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% în raport cu cantităţile nominalizate pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Cantităţile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Nu e niciun motiv de îngrijorare", a spus Nicolescu, potrivit sursei citate.
În ultima perioadă , Gazprom a micşorat de mai multe ori volumul de gaze exportat în ţara noastră , dar autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că populaţia nu va fi afectată , chiar dacă ruşii sistează total livrările până la primăvară .
Agerpres mai notează că producţia naţională ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, adică aproape dublu faţă de consumul zilnic actual .
De asemenea , în depozite se mai află peste 2,4 miliarde de metri cubi , cu peste o jumătate de miliard mai mult decât necesarul de stocare pentru această iarnă.
La începutul acestei luni, ministrul s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai Transgaz.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze ruseşti către România, a anunţat Departamentul pentru Energie.
O zi mai târziu, ruşii au întrerupt din nou livrările, cu 13%.
Departamentul pentru Energie a susţinut în repetate rânduri că populaţia nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă ruşii sistează total livrările până la primăvară.
Producţia naţională ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi.
În plus, în depozite se află peste 2,4 miliarde de metri cubi, faţă de 1,7 miliarde de metri cubi, cât era necesarul de stocare pentru această iarnă, precizează Agerpres.