Gabriel Oprea, citat la DNA în dosarul privind moartea agentului Gigină
Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat în dosarul privind moartea agentului Bogdan Gigină.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2016, 11:31
Fostul vicepremier pentru securitate naţională şi ministrul al afacerilor interne, Gabriel Oprea, s-a prezentat în această dimineaţă la sediul DNA.
El a fost citat în dosarul privind moartea agentului Bogdan Gigină, în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut recent urmărirea penală pentru ucidere din culpă.
La ieşirea din sediu, Gabriel Oprea a făcut o serie de declaraţii în care s-a referit la coloana oficială în care se afla şi din care făcea parte şi poliţistul decedat.
"Când am venit la Ministerul de Interne am vrut să merg cu maşina mea. Mi s-a spus foarte clar că sunt alte reguli, având în vedere Ministerul de Interne, acest regulament bănuiesc că se va desecretiza, este din anul 2000, prin care ministrul de interne, mai mult, ministrul de stat sau viceprim-ministrul are protecţie şi pază 24 de ore din 24 de ore", a spus Gabriel Oprea.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea, pentru faptele ce fac obiectul respectivului dosar.
În acest dosar, procurorii arată că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractura craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.
Anchetatorii au reţinut că, din probele administrate, rezultă indicii rezonabile că, încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca acestea sa fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere.
DNA menţionează că numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioada pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă, conform prevederilor legale.