FMI recomandă precauţie în zona deficitului bugetar
Fondul Monetar Internaţional constată îmbunătăţirea considerabilă a indicatorilor macro-economici înregistraţi de România în ultima perioadă, dar avertizează asupra riscurilor apărute în zona deficitului bugetar pentru următorii doi ani.
Articol de Cristina Tache, 22 Octombrie 2015, 14:37
Într-un comunicat difuzat după recentele discuţii cu autorităţile de la Bucureşti şefa Misiunii FMI pentru ţara noastră, Andreea Schaechter, estimează că perspectiva de creştere economică pe termen scurt este puternică, iar deficitul pentru 2015 este construit în aşa fel încât să se încadreze în ţinta convenită.
Politicile recent adoptate precum şi cele anunţate care prevăd reduceri masive de impozite şi taxe şi majorări salariale vor împinge însă, în lipsa unor măsuri compensatorii, deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 în condiţiile în care ţinta recomandată pentru anul viitor este de 1,5%.
În privinţa reformelor structurale, FMI menţionează că deşi a constatat progrese în domeniul energetic, inclusiv în sistemul de sprijin acordat consumatorilor vulnerabili, există încă probleme în domeniul transporturilor unde fără o modernizare a structurii avantajele activităţii economice puternice din prezent vor avea o viaţă scurtă.
Documentul FMI conţine mai multe recomandări pentru executivul de la Bucureşti, între care întocmirea unor analize-pilot privind cheltuielile publice şi finalizarea sistemului naţional de control al acestora, precum şi prioritizarea investiţiilor.
Guvernul estimează o creştere de 3,4%
Potrivit Guvernului României, bugetul de stat pe 2016 ar putea fi fundamentat pe o creştere economică estimată la 3,4%, o inflaţie medie anuală de 1,7% şi un curs de schimb valutar de 4,44 lei pentru un euro.
Acestea sunt propunerile de buget transmise de Ministerul Finanţelor ordonatorilor principali de credite şi postate pe site-ul ministerului.
Documentul conţine şi estimări pentru următorii ani: creşterea economică ar putea ajunge la 3,7% în 2017 şi ar putea depăşi 4 procente în următorii ani, vor creşte de asemenea investiţiile, exporturile şi importurile, iar numărul şomerilor va scădea cu 15 mii în fiecare an.