FMI, "de acord cu revizuirea ţintei de creştere a PIB-ului României"
Ministrul Varujan Vosganian spune că până la sfârşitul lui 2014 se vor declanşa procedurile pentru privatizarea companiilor de stat aflate în portofoliul Ministerului Economiei, mai puţin cele care ţin de securitatea României.
Articol de Radio România, 24 Iulie 2013, 18:20
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că FMI este de acord cu revizuirea ţintei de creştere a PIB-ului României, de 2%.
După întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, Varujan Vosganian a precizat că există şansa ca această ţintă să fie depăşită, dacă se va menţine evoluţia exporturilor şi industriei.
Ministrul a mai spus că până la sfârşitul anului viitor se vor declanşa procedurile pentru privatizarea companiilor de stat aflate în portofoliul Ministerului Economiei, mai puţin cele care ţin de securitatea Romaniei.
În ceea ce priveşte compania Oltchim, ministrul a spus că situaţia acesteia s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni.
"Oltchim s-a descătuşat de căpuşeli. Până în luna septembrie, Oltchim va fi pregătit practic pentru privatizare, în sensul construirii unui SPV, unui vehicul special, care, practic, să fie eliberat de datorii, iar datoriile să rămână la Oltchimul vechi. Odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă, Oltchim se află sub decizia creditorilor săi şi că ei vor decide care va fi preţul de vânzare şi ei se vor îndestula din rezultatele privatizării", a spus Varujan Vosganian.
O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.
Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.