Fitch: Există riscuri de derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012
Agenţia de evaluare Fitch consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate în 2012.
Articol de Cristina Dumitrescu, 15 August 2011, 09:44
Apariţia unor derapaje fiscale, înainte sau după alegerile din noiembrie 2012, ar putea determina o acţiune negativă de rating pentru România, avertizează Agenţia de evaluare financiară Fitch.
"Agenţia consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012", se arată într-o analiză a Fitch.
Fitch notează că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. Agenţia estimează că deficitul bugetar se va restrânge anul viitor la 3,5% din PIB.
"Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a justiţiei", consideră Fitch.
În pofida scăderii puternice a cererii interne, România nu s-a putut apropia de stabilitatea preţurilor.
Astfel, există riscul ca, din cauza inflaţiei persistent ridicate din România, politica monetară să menţină ratele nominale peste cele din zona euro şi un curs valutar stabil pentru o perioadă mai îndelungată, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare în monedă străină şi potenţiala instabilitate financiară viitoare, se arată în analiza Fitch.
Analiza a fost realizată înainte de publicarea datelor oficiale privind inflaţia pentru luna iulie.
De altfel, analiştii americani consideră că inflaţia ridicată este principalul factor care va împiedica intrarea României în mecanismul cursului de schimb ERM 2, în 2012, şi, implicit, adoptarea monedei euro, în 2015.
Agenţia Fitch a îmbunătăţit, în luna iulie, ratingul pentru credite pe termen lung, în valută, al României, care a revenit, astfel, în categoria statelor recomandate pentru investiţii.