Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Filmul" evenimentelor accidentului aviatic din Apuseni

Vicepremierul Liviu Dragnea admite că "dacă s-ar fi juns mai devreme la locul accidentului, poate ar fi fost salvaţi acei oameni". El precizează că operaţiunile de identitficare au durat "cam mult".

"Filmul" evenimentelor accidentului aviatic din Apuseni

Articol de Radio România, 21 Ianuarie 2014, 19:16

Oameni din ministerele de Interne şi Transporturi, precum şi şefii Autorităţii Aeronautice Civile Române, Şcolii Superioare de Aviaţie şi Direcţiei de Aviaţie din Ministerul Transporturilor, discută la Guvern despre accidentul aviatic de luni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi o tânără medic rezident au murit în timp ce se deplasau la Oradea, pentru a preleva ficatul unui pacient în moarte clinică, necesar unui transplant.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit de dimineaţă, despre urgentarea anchetei demarate la solicitarea premierului Victor Ponta, iar la Ministerul Transporturilor, aproape toată ziua, s-au desfăşurat întâlniri cu uşile închise.

Identificarea a durat "foarte mult"

Încă dinainte de prânz, vicepremierul Liviu Dragnea spunea că nu are foarte multe informaţii, dar că la prima vedere i se pare că întreaga operaţiune de localizare şi identificare a durat cam mult.

"Cel puţin, la prima vedere, ni se pare că a durat foarte mult. Dacă s-ar fi ajuns mai devreme, poate ar fi fost salvaţi acei oameni", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul pe probleme de securitate, Gabriel Oprea are termen de la premierul Victor Ponta, până miercuri dimineaţă, să facă o evaluare a situaţiei cu privire la modul în care instituţiile publice au acţionat după producerea accidentului aviatic.

Discuţiile care au loc la sediul Guvernului şi în care sunt implicaţi şefi din ministerele Apărării, Săntăţii, de Interne şi Transporturi, dar şi cei din instituţiile cu atribuţii în domeniul aviatic şi aeronautic, ar trebui să elucideze întregul context.

Localizarea epavei, misiune dificilă

De-a lungul întregii zile au apărut nelămuriri cu privire la modalitatea de localizare a epavei.

STS a transmis că, singurele servicii care se ocupă de localizare sunt cele de telefonie mobilă, în urma apelului de 112, iar STS le pune doar la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei, Pompierilor şi Ambulanţei.

Epava avionului, găsită de un localnic

După ce autorităţile locale din trei judeţe s-au implicat în operaţiunea de salvare, un sătean a fost cel care i-a găsit - Gheorghe Giurgiu, care, după cum îşi aduce aminte, l-a surpins pe unul dintre medici în timp ce oferea primul ajutor.

"Pe braţe, pe pături, au venit şi pădurarul, au mai venit şi alţi oameni, au venit cu cu tractor, i-am pus pe pături, i-am dus doi kilometri, au făcut targe din lemne, două lemne, am pus pătura, am făcut targe ca să putem să-i ducem cât mai repede, să le putem salva viaţa", a povesit Gheorghe Giurgiu.

De altfel, primarul din Beliş, localitatea pe raza căreia se afla epava, participant şi el la căutarea victimelor, a apreciat că operaţiunea ar fi fost organizată greoi.

Şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a declanşat o anchetă pe marginea incidentului.

Între timp, Victor Zota, coordonatorul naţional pentru transplant, a precizat că avionul în cauză a fost folosit de sute de ori pentru transporturi medicale, fără nicio problemă, în contradicţie cu informaţia vehiculată pe surse medicale, potrivit căreia, pilotul Adrian Iovan ar fi cerut amânarea zborului, din cauza unor probleme la inspecţia tehnică a aeronavei, iar plecarea spre Oradea ar fi fost de fapt doar un consens.

Mărturii de supravieţuitor

Medicul Radu Zamfir, unul din cei cinci supravieţuitori ai accidentului de avion din Apuseni, declară că a fost în contact telefonic cu echipele de salvatori, cărora a încercat să le transmită coordonatele.

El spune că a fost găsit de un pădurar şi că a putut părăsi locul accidentului pe propriile picioare.

Medicul a fost transportat, marţi,la cerere, de la Cluj la Bucureşti şi va rămâne internat în Spitalul Fundeni.

Radu Zamfir le-a povestit ziariştilor împrejurările accidentului şi momentele care au urmat.

Medicul în stare de şoc evidentă nu a uitat să mulţumescă pilotului Adrian Iovan, căruia supravieţuitorii îi datorează viaţa.

Doctorul Radu Zamfir a reuşit cu greu să rememoreze ceea ce s-a întâmplat:

"Ne-am recules de la faţa locului, care mai traumatizaţi, care prinşi în avion. A durat ceva până să fim găsiţi.Ne-am descurcat cum am putut, încercând să îi ajutăm pe toţi. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor. Domnul Iovan, iniţial, era prins între fiarele avionului. Am încercat să-l decarcerez iniţial, n-am reuşit. Ulterior, devenind inconştient. Nu a avut timp să ne spună nimic, pentru că era mult mai preocupat să ţină manşa avionului. Datorită lui suntem în viaţă", a povestit Radu Zamfir.

El a menţionat că, primul lucru pe care l-a făcut, a fost să se asigure că toţi ceilalţi sunt bine.

Apoi, a sunat la 112. Doctorul Radu Zamfir a povestit că, iniţial, totul a fost bine, după care, deasupra munţilor, avionul a fost acoperit de un strat de gheaţă, a pierdut din înălţime un motor şi nu au mai văzut decât ceaţă şi copacii aproape. Medicul Radu Zamfir a povestit că operaţiunea de salvare a fost anevoioasă.

"A fost anevoioasă, nu se putea ajunge decât cu pasul acolo. Eu am mers susţinut, deci... Cred că au avut toţi câte un moment de absenţă, de golirea conştienţei. Eu m-am considerat mai puţin vătamat şi am folosit ce aveam: pături, ca să-i acoperim", a povestit.

Costumul de motociclist l-a salvat

În ceea ce priveşte studenta, medicul a spus că a încercat de mai multe ori să o resusciteze.

Avea semne vitale, însă nu părea conştientă.

Doctorul apreciează că a avut noroc, pentru că a purtat costumul de motociclist: geacă cu protecţie şi cizme cu protecţie.

Medicul Radu Zamfir a plecat din spitalul din Cluj fără acordul medicilor şi va rămâne internat în Institutul Clinic Fundeni.

Supravieţuitorii, în stare stabilă

Ceilalţi supravieţuitori ai accidentului aviatic rămân internaţi la spitalul din Cluj şi, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, starea lor este bună.

Trei dintre ei au fost operaţi şi medicii au reuşit să-i stabilizeze.

Totodată, şeful Institutului de Medicină Legală Alba, doctorul Gheorghe Vieru, a făcut publice rezultatele autopsierii celor două victime ale accidentului aviatic.

Astfel, medicul rezident Aurelia Ion a murit în urma unui şoc hipotermic, asociat cu tulburări de dinamică respiratorie, cauzată de un traumatism şi compresiune toracică prelungită.

În schimb, pilotul avionului care s-a prăbuşit în Apuseni, Adrian Iovan, a suferit un şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, traume şi fracturi la mâini şi la coaste.

Din salvatori, victime

Luni seara, pilotul Adrian Iovan, cu o experienţă de zeci de ani de zbor, şi o tânără, studentă la medicină, şi-au pierdut viaţa, după ce avionul de mici dimensiuni în care erau a aterizat forţat într-o zonă muntoasă la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.

Alte cinci persoane care erau la bord , copilotul şi patru medici, au fost răniţi şi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca.

Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias din capitală; la Oradea însă ar fi apărut probleme la bord.

Potrivit corespondentului RRA, medicii aflaţi în avion urmau să recolteze organe pentru efectuarea unor transplante, însă, deasupra Munţilor Apuseni avionul s-a prăbuşit.

Unul dintre medici, Radu Zamfir, a reuşit să ia legătura cu salvamontiştii şi să le indice acestora locul aproximativ unde se află cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil.

Câteva sute de poliţişti, jandarmi, pompieri, salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni au început să-i caute pe supravieţuitori. Lor li s-au alăturat aproape 500 de localnici în calitate de voluntari - spune unul dintre ei, Alexandru Roşu.

"Prima dată am văzut la ştiri şi ne-am gândit să dăm o mână de ajutor poliţiei, jandarmilor, ambulanţelor. Ne-am grupat şi am mers. Noi am ajuns foarte târziu, dar când am ajuns noi victimele deja erau scoase, le-am adus aici la ambulanţe", a spus Roşu.

Epava avionului a fost identificată cu ajutorul unui pădurar.

Din cauza drumului greu şi a zăpezii, care ajungea pe alocuri la o jumătate de metru, echipele de salvatori au reuşit să-i găsească pe supravieţuitorii accidentuui după aproape şapte ore.

Răniţii au fost transportaţi până în comuna Horea, de unde au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi apoi duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, unde au primit îngrijiri medicale.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București