EXCLUSIV Bruxelles-ul, înainte şi după atentatele teroriste
Corespondenţă din Bruxelles.
Articol de Andrei Şerban, 23 Martie 2016, 10:11
Am sosit la Bruxelles, luni, 21 martie, pe la ora 12.00.
M-am cazat la hotel si am ieşit să vizitez oraşul.
Am parcurs clasicul traseu pentru orice turist: strada pietonală plină de magazine până la Grand Place.
Magazinele erau deschise şi pline de cumpărători.
Ciocolateriile te îmbiau cu farmecele lor inconfundabile.
Vitrinele lor etalau ciocolata în toate formele posibile şi in culori vii care îţi desfătau privirea şi îţi seduceau papilele gustative.
Clienţii intrau ca nişte persoane seduse pentru totdeauna de "Regele Ciocolată", în timp ce vânzătorii încercau să le intre in voie fiecăruia în parte şi să aleagă cea mai bună ciocolată pentru fiecare gust simandicos, sfios si pofticios.
În Grand Place era multă lume aşa cum se obişnuia, iar terasele de pe margine aveau clienţi, în ciuda frigului pătrunzător.
Un grup de fete şi băieţi tineri se filmau in timp ce efectuau o serie de mişcări teatrale în care încercau să exprime dragostea, frumosul şi înţelegerea.
Alte grupuri de copii de 8 sau 9 ani erau cu profesoarele lor şi învăţau istoria Regatului Belgiei chiar în faţa clădirilor impunătoare ale acestei dinastii.
Toata lumea era fascinată de faţadele clădirilor care aveau tuşe de aur pe statuile care le împodobeau.
O familie din Spania, tatăl, mama, fata şi băiatul, studiau cu mare atenţie statuia Prudentei de pe faţada clădirii Primăriei.
care o are, în partea ei dreaptă, pe nimeni alta decat pe statuia PĂCII, care mângâie gingaş un porumbel aşezat pe umarul ei stâng, iar cu talpa piciorului drept zdrobeşte fara milă armele razboiului: un scut, o mână ucigaşă, lanţuri şi arme.
Toate aceste lucruri frumoase, şi multe altele, le-am admirat, luni, 21 martie.
Seara a venit linistită, noaptea a trecut şi ea pentru a lăsa loc zilei de marţi, 22 martie, ziua neagră pentru istoria contemporană a Belgiei.
Două atentate la aeroportul de langa Bruxelles, la ora 8.00, când se atingea un vârf al activităţii şi un alt atentat tot cu bomba la o staţie de metrou la 9.00, tot la o oră de vârf, au îndoliat un popor şi au solidarizat o lume.
După ce nebunia atentatelor a trecut, după ce sirenele maşinilor de politie, pompieri şi salvări s-au stins, am refăcut traseul parcurs cu o zi înainte şi am găsit aici emblema singurătăţii doliului.
Foto: Andrei Şerban. 21 martie, înaintea atentatului
Ziua atentatelor
Aseară a fost linişte la Bruxelles...astăzi, miercuri, viaţa îşi reia cursul firesc, iar Prudenta si Pacea, în forma lor de piatră care dăinuie de sute de ani, vor iesi, din nou, victorioase.