Europa oferă despăgubiri producătorilor români de catastraveţi
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Iunie 2011, 12:40
Producătorii români de catastraveţi, afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli, vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană, chiar dacă nu sunt membri ai unor asociaţii de producători - a declarat, marţi, eurodeputatul PDL, Sebastian Bodu.
"Comisia Europeană a alocat această sumă pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producătorilor europeni, inclusiv a celor români. Ca regulă generală, despăgubirile se plătesc de către Comisie prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe. Din păcate, în România există o singură organizaţie funcţională iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Pentru aceştia însă, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. În speţă, producatorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri. Acest lucru trebuie mediatizat astfel încât toţi cei afectaţi să ştie că îşi pot recupera prejudiciul", a declarat la Strasbourg europarlamentarul PDL Sebastian Bodu, potrivit comunicatului de presă.
Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.
Subiectul pagubelor suferite de cultivatorii de legume din Europa este ,marţi, pe agenda reuniunii extraordinare a miniştrilor europeni ai agriculturii, din Luxemburg, la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat că se caută soluţii legale, pentru a acorda compensaţii.
Compensaţii vor primi şi fermierii români, însă ajutorul financiar venit de la Comisia Europeană nu va trece de 248 de mii de euro, adică de maxim 4,6% din valoarea producţiei comercializate anul trecut.
Originea epidemiei de ecoli, care a provocat deja peste 20 de decese, rămâne necunoscută.
Pe lista statelor în care au apărut cazuri de contaminare s-au adăugat Polonia şi Luxemburg.