"Este datoria premierului" să își asigure majoritate în Parlament
Președintele Senatului, Mircea Geoană, susține că blocajul din Senat este legat de sprijinul foarte slab pe care actualul Guvern îl are.
Articol de Angela Bârgoan, 28 Octombrie 2011, 18:44
Președintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la RRA, că sursa răului şi a lipsei de încredere este guvernarea.
”Senatul a intrat într-o fază de blocaj, regret acest lucru, dar, în cele din urmă, este şi obligaţia domnului Boc, ca preşedinte de partid şi a domnului Băsescu, ca şi garant al acestei coaliţii, să îşi asigure majoritate în Parlament. Pentru că ceea ce spune, de fapt, domnul preşedinte este că nu au majoritate în Parlament”, a afirmat președintele Senatului.
În ceea ce privește criticile șefului statului, care a spus că Senatul, în ansamblu, cu preşedinte cu tot, s-a descalificat la legea privind numirile de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mircea Geoană susține că Traian Băsescu ar trebui să fie critic, în primul rând, cu cei aflați la guvernare.
”Eu cred că rolul preşedintelui nu e acela de a fi dirigintele care arată cu degetul care dintre instituţii este cea care nu îşi face datoria, pentru că dacă ar fi aşa, trebuie să înceapă cu propriul Guvern. Deci eu cred că este o chestiune legată de sprijinul foarte slab pe care actualul Guvern îl are. Iar apropos de asumarea răspunderii, eu cred că preşedintele trebuie să îşi asume răspunderea necesităţii imperioase de schimbare a acestui Guvern. Pentru că uitaţi ce se întâmplă, cu privire la bugetul pe anul viitor: ne-a anunţat domnia sa că va fi un deficit şi mai strâns decât cel de anul acesta. Înseamnă reduceri de cheltuieli semnificative”, a susținut președintele Senatului în interviul acordat RRA.
O simplă remaniere ar fi mult prea puţin
În opinia social-democratului, este mult prea târziu şi este periculos pentru ţară să continue cu un Guvern profund discreditat.
”Pentru că un alt Guvern înseamnă şi revalidarea unei majorităţi. Înseamnă, eventual, şi energie mai multă în actul guvernării şi sprijin autentic din Parlament. Nu poţi să ceri opoziţiei să asigure adoptarea legilor puterii. Nu poţi să continui cu asumarea de răspundere la nesfârşit. Legea sănătăţii este o lege care ne priveşte pe toţi. Aici e nevoie de dezbatere amplă în societate, aici e nevoie de Parlament, aici e nevoie de grupurile socio-profesionale. Trebuie să răspunzi la faptul că ne-au plecat în jumătate de an 8000 de cadre medicale în străinătate şi încă 16000 şi-au pregătit dosarele de echivalare ca să poată să muncească în Europa. Aceste chestiuni sunt mult prea serioase ca să fie făcute de un guvern care atârnă de un fir de aţă, pentru că majoritatea lor, practic, nu mai există în Parlament”, a explicat Mircea Geoană.
Mircea Geoană susține că, în aceste condiții, schimbarea Guvernului constituie cel mai important lucru care trebuie făcut.
”În acest moment, preşedintele are obligaţia faţă de instituţia pe care o conduce şi faţă de rolul său constituţional să asigure o schimbare de Guvern pentru că dacă nu asiguri o schimbare de guvern şi nu dai un sentiment de început pentru o altă guvernare, anul viitor va fi extraordinar de complicat”, a declarat președintele Senatului.
Președintele României are obligația să dea țării un Guvern mai bun decât cel aflat în funcție
Președintele Senatului susține că lansarea economiei româneşti, crearea de locuri de muncă, costul și volumul creditării în România rămân probleme încă nerezolvate.
”Într-o formulă sau alta, va fi o schimbare de Guvern, în mod evident. Şi pentru viitoarea guvernare va fi extraordinar de complicat. Deci, într-un fel, această lipsă de dialog politic la nivel înalt, între putere şi opoziţie, între preşedinte şi partide, între jucătorii influenţi din statul român este o mare mare lipsă şi cred că aici preşedintele are în continuare o obligaţie constituţională, să joace un rol mai neutru din punct de vedere al preferinţelor sale politice şi să înţeleagă că are o obligaţie faţă de ţară, să încerce să dea ţării un Guvern mai bun decât acesta”, a declarat, la RRA, Mircea Geoană.
Potrivit președintelui Senatului, în acest moment cea mai păcătoasă pentru România este zona clientelismului politic şi a dirijării de resurse după culoare politică.
”Unde este zona pe care nici Fondul Monetar, nici Comisia, nici Banca Mondială, şi cu atât mai puţin Guvernul României nu doresc să le atingă sau nu pot să le atingă? Este zona imensei risipe şi a clientelismului acesta galopant prin care se alocă banul public şi investiţiile publice din România”, a mai afirmat reprezentantul PSD.
”Consultaţi-l şi pe Mircea Geoană că poate are ceva să vă spună”
Mircea Geoană susţine că prioritatea sa este revenirea la putere a PSD.
Invitat la Radio România, social-democratul a afirmat că nu doreşte funcţii în partid, ci doar respectul colegilor.
El nu a negat că şi-ar dori să fie candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidenţiale, dar a precizat că este vorba doar de o competiţie în interiorul formaţiunii.
”Partidul este făcut din sute de mii de oameni şi din milioane de votanţi. Acolo sunt extrem de confortabil, pentru că în continuare lumea mă cunoaşte, mă apreciază şi cu bune şi cu rele. La nivelul conducerii, cred că trebuie dat un semnal de strângere a rândurilor. Nu am nevoie de nici un fel de tratament preferenţial. Nu am nevoie decât atunci când se iau decizii importante, când se iau decizii strategice, ”consultaţi-l şi pe Mircea Geoană, că poate are ceva să vă spună”, că este vorba de construcţie, de program de guvernare. Poate că a scris şi omul acesta vreo două-trei programe la viaţa lui. Poate că elemente din campania prezidenţială, din oferta noastră social-democrată pentru Preşedinţia României, poate mai sunt câteva chestiuni care mai sunt valabile şi cred că acest lucru este în interesul partidului şi nu neapărat al unui lider sau al altuia”, a declarat Mircea Geoană.