Emil Constantinescu consideră că se impune un proces moral al comunismului
Declaraţia finală a Conferinţa Internaţională " 25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte" propune un nou portofoliu în CE pe problematica anticomunismului.
Articol de Carmen Gavrilă, 22 Noiembrie 2014, 08:31
Conferinţa Internaţională " 25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte" s-a încheiat aseară la Bucureşti, cu un nou apel adresat Parlamentului European de a condamna ideologia şi crimele comunismului, o solicitare mai veche rămasă până acum fără răspuns.
Totodată, declaraţia finală propune noii Comisii Europene ca problematica memoriei victimelor comunismului să fie introdusă în portofoliul unui comisar.
Preşedintele Emil Constantinescu a explicat că nu se vede încă voinţa politică în Europa de a face un proces moral al comunismului.
La conferinţă a fost analizată nu doar istoria, cât mai ales efectele şi urmele comunismului în tranziţia statelor din fostul bloc sovietic.
Participanţii din spaţiul german nu au uitat să menţioneze, corupţia, printre tarele comunismului.
Prin toate aceste etape de la apariţia comunismului şi până acum a trecut un om care a marcat istoria României.
Regele Mihai a transmis prin Prinţul Radu un mesaj în care a menţionat că a fost martorul istoriei: "Am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului, două sisteme criminale, care au lăsat în urmă peste 100 de milioane de victime. Viaţa mea a fost o lungă şi loaială aşteptare ca Europa să îşi vină în fire, ca România să se reîntoarcă la ea însăşi".
La 25 de ani de la căderea conumismului, participanţii la conferinţă au discutat despre moştenirea URSS în contextul evoluţiilor din Ucraina, unde Rusia de astrăzi este văzaută ca agresor de cei mai mulţi foşti preşedinţi din perioada comunismului şi a tranziţiei, iar fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a afirmat că Europa încă nu înţelege Rusia.
Conferinţa, organizata de Fundaţia Română pentru Democraţie, şi la care Radio Romania a fost partener media, a avut ca invitaţi foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, precum cei ai Poloniei, Lech Walesa, şi Albaniei, Sali Berisha.