Eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, "o pierdere pentru România"
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda spune că faptul că Bruxellesul ar putea lua decizia privind eliminarea MCV anul viitor înseamnă că Bucureştiul nu şi-a atins obiectivul în acest an.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Iulie 2011, 12:11
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, miercuri, că posibila eliminare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în 2012, ar fi o pierdere pentru România, fără raportul Comisiei Europene lucrurile ar fi mers "şi mai prost".
El a declarat, pentru RFI, că numărul mic al magistraţilor, "obedienţa politică" a unor procurori sau "aruncarea pe sursă" a unor informaţii din dosare care ar trebui să fie secrete, potrivit legii din România, sunt problemele care arată că ţara noastră are nevoie de un proces de monitorizare, ce va avea ca finalitate îmbunătăţirea justiţiei.
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda spune că faptul că Bruxellesul ar putea lua decizia privind eliminarea Mecansmisului de Cooperare şi Verificare, anul viitor, înseamnă că Bucureştiul nu şi-a atins obiectivul în acest an.
Gyorgy Frunda crede că România a ratat obiectivul eliminării Mecansmului în acest an, de către Comisia Europeană.
"Pe româneşte spus, înseamnă că încă un an vom fi monitorizaţi, adică nu ne-am atins obiectivul de încetare a monitorizării în această lună iulie. Se pare că criticile formulate sunt obiective. Politicul şi juridicul din România trebuie să dea un răspuns favorabil acestor critici", a declarat senatorul UDMR.
Comisia Europeană face public, miercuri, la Bruxelles, raportul privind evoluţia justiţiei din România, document relevant inclusiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.
Al cincilea raport pe Justiţie al Comisiei Europene pentru România are, în general, un ton pozitiv, dar cuprinde şi critici referitoare la folosirea banilor publici, transmite corespondentul Radio România, Claudia Marcu.