Dosarul "Mătuşa Tamara", amânat
După ce a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara", procurorii anticorupţie au făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reluat dezbaterile în acest dosar.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Iunie 2012, 10:57
Instanţa supremă a amânat pentru 3 septembrie judecarea dosarului Mătuşa Tamara, în care Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi.
Instanţa a decis ca fostul premier să fie citat la domiciliu, pentru că că nu s-a îndeplinit procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare în cazul condamnării definitive în dosarul "Trofeul Calităţii".
Amânarea a fost cerută deoarece Adrian Năstase nu a semnat cererea de recurs şi pentru că nu s-a putut prezenta din motive binecunoscute.
Avocaţii au mai precizat şi că audierea părţilor trebuie făcută atunci când toţi inculpaţii sunt prezenţi în sala de judecată.
Dosarul "Mătuşa Tamara", reluat
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reluat, luni, dezbaterile în cazul recursurilor făcute de procurorii anticorupţie şi de Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, în dosarul de corupţie cunoscut sub numele de "Mătuşa Tamara".
Avocatul lui Adrian Năstase, Viorel Roş, le-a spus judecătorilor că are întocmite motivele de recurs, dar că acestea nu au fost semnate de către clientul său, din cauza evenimentelor dramatice ce au avut loc în ultima vreme. El a solicitat acordarea unui nou termen de judecată, pentru ca Adrian Năstase să poată semna recursul.
Avocatul a precizat că se impune amânarea judecării recursurilor şi pentru că, potrivit normelor procedurale în vigoare, audierea inculpaţilor trebuie să fie făcută concomitent.
Cei cinci judecători din complet au admis solicitările avocaţilor lui Năstase şi a celorlalţi inculpaţi, constatând astfel imposibilitatea obiectivă de prezentare. Instanţa a acordat un nou termen de judecată pentru 3 septembrie.
Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".
Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.
Năstase a fost achitat în dosarul "Mătuşa Tamara"
Pe 15 decembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara".
Decizia a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Adrian Năstase a fost trimis în judecată alături de Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Ristea Priboi, consilier al fostului premier şi fost deputat în perioada 2000-2004.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis şi achitarea inculpaţilor Ioan Melinescu şi Ristea Priboi pentru acuzaţiile pentru care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată.
Adrian Năstase a declarat după pronunţarea deciziei de achitare a ÎCCJ că dosarul "Mătuşa Tamara" s-a bazat doar pe denunţul lui Genică Boerică, arestat în perioada în care Adrian Năstase era premier.
"În aceste luni, eu am fost la instanţa supremă de 90 de ori, deci am ajuns să înţeleg destul de bine chiar şi reacţiile martorilor în anumite situaţii. Şi atunci, în această chestiune, dispare în acest moment o anumită legendă", a declarat Adrian Năstase.
El a amintit că dosarul în care s-a pronunţat ÎCCJ a fost construit în 2006, "când DNA a chemat mai multă lume pentru tot felul de denunţuri".
Mai precis, a adăugat Năstase, dosarul a fost constituit pe un denunţ al lui Genică Boerică, care fusese arestat în perioada Guvernului PSD.