Dosarul lui Dan Voiculescu, retrimis la Tribunalul Bucureşti
În dosar, Dan Voiculescu este acuzat de subevaluarea bunurilor Institutului de Cercetări Alimentare cu 7,7 milioane de euro.
Articol de Diana Surdu, 05 Februarie 2013, 14:01
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, miercuri, retrimiterea dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce a constatat că Voiculescu nu mai este senator.
Astfel, dosarul în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt judecaţi pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare va fi din nou judecat de Tribunalul Bucureşti, instanţa supremă admiţând excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei şi dispunând declinarea cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din funcţia de senator.
Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, este acuzat că ar fi influenţat, în folosul propriu, subevaluarea bunurilor Institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Procurorii DNA au atras atenţia, în şedinţa de dimineaţă, că fostul parlamentar, prin schimbarea repetată a statutului său, la care a renunţat de câteva ori, ar încerca să tergiverseze procesul, deoarece de fiecare dată a fost nevoie de schimbarea competenţei instanţei.
Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.
Reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat în sala de judecată, că atitudinea lui Dan Voiculescu, de a demisiona, din nou, din funcţia de senator, înseamnă "un abuz de drept şi folosirea cu rea credinţă a infleunţei".
În opinia procurorului, acesta încearcă, de fapt, să tergiverseze procesul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare; de accea, magistratul a rugat judecătorii să motiveze cât mai rapid decizia.
Replica a avut loc după ce avocatul lui Dan Voiculescu a cerut retrimiterea dosarului ICA la Tribunalul Bucureşti, pe motiv că instanţa supremă nu mai are competenţa de a judeca acest proces, după ce Dan Voiculescu şi-a pierdut calitatea de parlamentar, în urma demisiei din Senat.
Procesul s-a relut la începutul lunii trecute, la instanţa supremă, dupa ce tribunalul şi-a declinat competenţa de soluţionare, în favoarea Înaltei Curţi, ca urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.
În 28 ianuarie, acesta a demisionat din funcţie, la mai puţin de o săptămână, după ce depusese, cu întârziere, jurământul.
El şi-a motivat gestul, prin faptul că în ultima perioadă au existat speculaţii cu privire la faptul că imunitatea parlamentară pe care o presupune statutul de senator ar împiedica actul de justiţie, în cazul dosarului său.
Demisia determină din nou mutarea procesului, de la instanţa supremă, competentă să judece parlamentari, la Tribunalul Bucureşti. Dan Voiculescu a recurs la un gest similar, la finalul legislaturii trecute.