Dosarul Laszlo Borbely, redeschis
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmă redeschiderea urmăririi penale pe numele fostului ministru Laszlo Borbely, dispusă de procurorii anticorupţie din Oradea săptămâna trecută.
Articol de Simona Mihăescu, 12 Ianuarie 2015, 14:39
Acesta este suspectat de trafic de influenţă, fiind bănuit că a luat mită pentru a interveni în vederea atribuirii unor contracte.
Potrivit noului Cod de procedură penală, atunci când se dispune revocarea unei soluţii de neîncepere a urmării penale, procurorul de caz trebuie să ceară unei instanţe competente confirmarea redeschiderii urmăririi penale.
Deoarece, Laszlo Borbely este deputat, instanţa competentă este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precizează redactorul RRA, Diana Surdu.
Amintim că pe 17 ianuarie 2014, procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii, în timp ce ceilalţi trei inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată.
"Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii ", precizează comunicatul DNA de la aceea dată.
Pe 12 iulie 2011, procurorii DNA susţineau că ministrul mediului, László Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care fusese deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.
Potrivit biroului de presă al DNA, în acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi administratorul unei societăţi comerciale, Ioan Ciocan, care ar fi cumpărat influenţa ministrului László Borbély, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament în valoare de aproximativ 20 de mii de euro.
DNA susţinea la aceea dată, că lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul mediului, de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie.
Borbely a negat acuzaţiile
La o zi după acţiunea procurorilor DNA, la întoarcerea în ţară, pe 13 iulie 2011, ministrul mediului, László Borbély, respingea categoric orice implicare a sa într-un dosar de trafic de influenţă instrumentat de DNA.
El a declarat , pentru RADIO ROMÂNIA, că acuzaţiile la adresa sa sunt nefondate.
"Nu am niciun fel de implicare în această poveste şi ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Evident, nu comentez alte aspecte, pentru că justiţia trebuie să-şi facă datoria, dar, în ceea ce mă priveşte, e clar că nu am niciun fel de implicaţie. Cred într-o justiţie independentă şi corectă, în rest nu comentez, pentru că, vă închipuiţi, ceea ce ştiţi şi dumneavoastră ştiu şi eu", declara la acel moment, Laszlo Borbely.
În data de 11 septembrie 2012, Camera Deputaţilor a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.