Dominique Strauss-Kahn a demisionat
Dominique Strauss-Kahn şi-a anunţat, joi dimineaţă, demisia din funcţia de director al FMI.
19 Mai 2011, 09:09
El se află în arest la New York, fiind acuzat de tentativă de viol şi agresiune sexuală. Într-o scrisoare oficială adresată conducerii instituţiei, Dominique Strauss-Kahn respinge toate acuzaţiile care i se aduc.
Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, aflat în arest în New York, şi-a anunţat demisia de la conducerea instituţiei financiare internaţionale.
Se pare că decizia a fost luată sub presiunile interne şi internaţionale.
Într-un mesaj foarte personal în care vorbeşte despre familia sa şi despre prima sa soţie pe care "o iubeşte mai mult decât orice pe lume", Strauss-Kahn spune că neagă cu cea mai mare fermitate toate acuzaţiile care i-au fost aduse.
"Doresc să protejez această instituţie pe care am servit-o cu onoare şi devoţiune şi, în special, vreau să dovedesc cu toată puterea şi energia faptul că sunt nevinovat". Semnează Dominique Strauss-Kahn.
Site-ul FMI spune că va comunica în viitorul apropiat detalii în legătură cu procesul de selectare a unui nou director executiv.
Până atunci nr. 2 de la FMI, John Lipsky, va funcţiona ca director interimar.
Tot, joi, Tribunalul din Manhattan ar trebui să analizeze o nouă cerere depusă de avocaţii lui Dominique Strausss-Kahn de eliberare a sa pe cauţiune după ce o primă solicitare a fost respinsă, potrivit
corespondentului RRA.
Dominique Strauss-Kahn este acuzat de agresiune sexuală şi viol
Şeful Fondului Monetar Internaţional, acuzat de agresiune sexuală de către angajata unui hotel, aşteaptă ca o instanţă din New York să decidă dacă va avea loc sau nu un proces.
Termenul de pronunţare este vineri.
Imaginea lui Strauss-Kahn încătuşat a şocat Franţa, care l-a trimis în fruntea FMI.
Un membru influent al comisiei judiciare din Senatul american spune însă că el va avea parte de un proces echitabil.
În pofida scandalului actual, Casa Albă consideră că Fondul Monetar este pe deplin operaţional.
În schimb, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, nu crede că Strauss-Kahn mai e în măsură să conducă FMI.
Toţi prizonierii care vin la închisoarea Rikers Island, unde se află în detenţie Dominique Strauss-Kahn, sunt supuşi unei evalori a sănătăţii mentale pentru a determina dacă prezintă un risc de sinucidere.
Un oficial a arătat că în timpul evaluării Strauss-Kahn a făcut sau a spus ceva care a provocat îngrijorări în acest sens, drept care este monitorizat zi şi noapte.
Au început, de pe altă parte, să apară informaţii în legătură cu femeia care l-a acuzat pe Dominique Strauss-Kahn că a agresat-o sexual.
Venită din Guineea în urmă cu 7 ani, femeia de 32 de ani are rezidenţă legală în Statele Unite şi o fiică de 15 ani pe care o creşte singură.
Avocatul ei, Jeffrey Shapiro, spune că femeia nu a ştiut cine a fost cel care a abuzat-o sexual decât după o zi sau două de la incident.
În vreme ce arestarea lui Strauss-Khan provoacă cereri din ce în ce mai insistente privind demisia lui de la conducerea FMI, la Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt Mark Toner a spus că administraţia americană are încredere că instituţia financiară internaţională este operaţională.
"Avem deplină încredere că FMI îşi poate îndeplini în continuare misiunile", a spus Mark Toner, potrivit corespondentului RRA.