DNA şi-a făcut bilanţul pe anul 2016
Procurorii anticorupţie au obţinut anul trecut în instanţă peste 870 de condamnări, printre care opt parlamentari, un ministru, un europarlamentar, preşedinţi de consilii judeţene şi zeci de primari.
Articol de Diana Surdu, 24 Februarie 2017, 08:30
Anunţul a fost făcut ieri, la bilanţul instituţiei de către şefa instituţiei, Laura Codruţa Kövesi, care a adăugat că rata achitărilor s-a menţinut sub media europeană de 10%.
Kovesi a mai spus că în urma deciziei Curţii Constituţionale din vara trecută privind abuzul în serviciu, instanţele au aplicat această decizie interpretativă - 71 de persoane au fost condamnate pentru abuz în serviciu pentru că au încălcat legea şi 15 persoane au fost achitate.
"Există acum o largă dezbatere în societate despre abuzul în serviciu. Curtea Constituţională nu a dezincriminat abuzul în serviciu. Infracţiunea de abuz în serviciu nu a fost declarată neconstituţională, aşa cum se acreditează acum intens această idee. A fost declarată constituţională, în măsura în care prin sintagmă "în mod defectuos" se înţelege "cu încălcarea legii", a spus ea.
Pe de altă parte, Procurorul General, Augustin Lazăr, a arătat că orice incident procesual al procurorilor anticorupţie este valorificat în media şi transformat împotriva anchetatorilor şi chiar împotriva justiţiei.
El a declarat că o rată a achitărilor de circa 10% este una rezonabilă, în contextul în care DNA îşi desfăşoară activitatea în presiune şi în condiţii ostile.
"Inculpaţii îşi folosesc adeseori puterea, influenţa şi presiunea, arsenalul impresionat, juridic şi mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor, pentru exploatarea oricăror neconcordanţe apărute în unele rechizitorii", a susţinut Augustin Lazăr.
Peste 226 de milioane de euro trebuie să ajungă la bugetul de stat, după ce judecătorii au decis confiscarea acestei sume în decizii definitive în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la bilanţul DNA, a sfătuit instituţiile cu atribuţii în domeniul recuperării prejudiciilor să aibă o activitate susţinută, deoarece cetăţenii au mari aşteptări în acest domeniu.