DNA cere Senatului încuviinţarea urmăririi penale a lui Oprea
Procurorii anticorupţie cer Senatului să încuviinţeze începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru de interne, senatorul Gabriel Oprea.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Ianuarie 2016, 17:08
UPDATE Adjunctul procurorului general, Codruţ Olaru, a cerut Senatului României să încuviinţeze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru de interne, în prezent senator.
Procurorul general, Tiberiu Niţu şi primul său adjunct, Bogdan Licu, au făcut cerere de abţinere în privinţa acestui dosar.
Procurorii anticorupţie au transmis procurorului general referatul cauzei în legătură cu săvârşirea a două abuzuri în serviciu legate de folosirea pentru deplasări nelegale a echipajelor de Poliţie Rutieră.
Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu folosirea ilegală a coloanelor oficiale asigurate de Poliţia Rutieră, dar şi pentru că ar fi încheiat cu Parchetul General un protocol în baza căruia Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.
Tiberiu Niţu a refuzat să comenteze acuzaţiile DNA.
În schimb, azi, într-o conferinţă de presă, Gabriel Oprea s-a declarat nevinovat.
El a spus că va coopera cu anchetatorii, dar şi că se va apăra.
"Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. Consider de asemenea că este obligaţia profesională a procurorilor să verifice orice suspiciuni legate de posibile încălcări ale legii", a spus fostul vicepremier.
Pe de altă parte, atât Procurorul General, Tiberiu Niţu, cât şi prim-adjunctul său, Bogdan Licu, s-au abţinut să trimită solicitarea procurorilor DNA la Ministerul Justiţiei, întrucât numele primului este menţionat în dosarul lui Oprea, iar cel de-al doilea este doctorandul fostului ministru de Interne.
Nu se ştie când va fi discutată în Senat cererea DNA referitoare la Gabriel Oprea, pentru că este vacanţă parlamentară până săptămâna viitoare, iar şeful acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că solicitarea procurorilor ar trebui analizată în timpul sesiunii parlamentare.
El dă asigurări însă că se va consulta cu membrii conducerii Senatului referitor la convocarea unei şedinţe a Biroului Permanent.
Oricum, în momentul în care cererea procurorilor anticorupţie va ajunge la Senat, liberalii vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului ministru de interne, a declarat, azi, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.