Discuţii la nivel prezidenţial pentru noul premier al Republicii Moldova
În Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au publicat luni acordul privind constituirea şi funcţionarea "Alianţei politice pentru Moldova Europeană"
Articol de Radio Chişinău, 27 Ianuarie 2015, 09:15
Acordul prevede de asemenea şi partajarea principalelor funcţii în stat.
Astăzi, preşedintele Nicolae Timofti va purta consultări cu grupurile parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier.
Acordul de constituire a "Alianţei politice pentru Moldova Europeană" prevede că funcţia de preşedinte al parlamentului îi revine Partidului Democrat, iar cea de premier Partidului Liberal Democrat, precizează redactorul Mariana Vasilache.
Acordul noii alianţe a şi fost pus în aplicare vinerea trecută, când democratul Adrian Candu fost ales preşedinte al parlamentului cu voturile grupurilor parlamentare ale celor două partide şi ale deputaţilor comunişti.
Liberal-democraţii au anunţat că actualul premier Iurie Leancă va fi propus pentru funcţia de prim-ministru, iar democraţii şi-au declarat intenţia de a susţine candidatul partenerilor de coaliţie.
Deocamdată însă, nu este sigur dacă guvernul pe care îl va propune Iurie Leancă va fi învestit.
Solicitată de Radio Chişinău, preşedinta fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor, Violeta Ivanov, a declarat că deputaţii comuniştii vor anunţa mai târziu dacă vor susţine sau nu un nou guvern în frunte cu Iurie Leancă.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va avea consultări în cursul zilei de marţi cu grupurile parlamentare ale Partidului Liberal Democrat, Partdiului Democrat, Partidului Comuniştilor şi Partidului Liberal în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.
Cu o singură excepţie, structura guvernului va rămâne aceeaşi, fiind exclusă doar funcţia de viecepremier pentru domeniul social.
Cele două partide practic nu au schimbat modul de partajare a ministerelor, cu excepţia postului de vicepremier responsabil pe problema transnistreană, care a trecut de la PLDM la PD.
Din cele 18 funcţii de membru al guvernului 10 le revin liberal-democraţilor iar 8 democraţilor.
Potrivit acordului alianţei, funcţia de şef al statului nu este partajabilă politic şi urmează a fi constituită o comisie care va identifica soluţii în vederea alegerii viitorului preşedinte al Republicii Moldova.
Totodată, alianţa nou creată consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate naţională.
Între timp, Partidul Liberal, cu care democraţii şi liberal democraţii au purtat negocieri până în ultimul moment pentru formarea unei alianţe de guvernare pro-europeană, a anunţat că ar putea reveni la discuţii cu PLDM şi PD.
Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că PL va face coaliţie cu PLDM şi PD doar în cazul în care vor fi respectate propunerile la care s-a ajuns în prezenţa partidelor europene şi doar în cazul în care cele două partide renunţă la acordul de constituire al "Alianţei pentru o Moldovă Europeană" şi acceptă continuarea discuţiilor în format tripartit.