Deputaţii au dat aviz negativ pentru concedierile din Ministerul de Interne
Comisia pentru Apărare din Camera Deputaţilor a dat aviz negativ, miercuri, proiectului de lege, prin care Ministerul de Interne intenţionează să disponibilizeze, anul acesta, peste 8.000 de angajaţi.
Articol de Alina Dobrinescu, 13 Aprilie 2011, 16:22
Proiectul de lege a fost respins săptămâna trecută de Senat.
Propunerea privind respingerea proiectului de lege a fost adoptată cu 12 voturi pentru, patru voturi împotrivă şi două abţineri.
Raportul final asupra acestui proiect va fi adoptat, însă, săptămâna viitoare, într-o şedinţă comună cu Comisia pentru administraţie.
Proiectul de lege al Ministerului de Interne prevede reducerea a 1.700 de posturi de poliţişti, 2.700 de jandarmi, 1.500 de poliţişti de frontieră şi 2.100 pompieri.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare, democrat-liberalul Costică Canacheu, a susţinut, la finalul şedinţei, că votul a fost procedural şi posibil datorită faptului că "opoziţia s-a mobilizat" şi a trimis la vot inclusiv parlamentari care să-şi înlocuiască colegii, nominalizându-i în acest sens pe social-democraţii Aura Vasile şi Mircea Duşa.
"În şedinţa de astăzi, membrii Comisiei partidelor din opoziţie s-au mobilizat, urmăreau să producă amânarea dezbaterii, eu aşa am reţinut, şi nu au reuşit. În schimb, am votat, de fapt au votat dânşii în majoritate, un raport preliminar de respingere a proiectului de lege, pentru urmează acea întâlnire cu Comisia pentru Administraţie şi vom decide atunci ce fel de raport vom avea. Interesul majorităţii guvernamentale este ca proiectul de lege să ajungă în plen, noi ne dorim cu raport de adoptare, dar şi dacă ajunge cu raport de respingere, asta e.(...) Intenţia noastră este să ajungem cu raportul în plen în două săptămâni şi acolo să avem un vot al majorităţii guvernamentale, în măsura în care acest vot al majorităţii va confirma legea, acesta este rezultatul pe care ni-l dorim", a declarat Costică Canacheu.
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţistilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia, susţine că în MAI nu s-au mai făcut angajări de ani de zile, ceea ce a dus la destabilizarea resurselor umane, acuzând destabilizarea sistemului.
"În această situaţie, cred că se încearcă o destabilizarea a sistemului, dacă acest proiect va fi adoptat de Camera Deputaţilor. (...) Sunt 6.500 de funcţii neocupate în Poliţia Română. Or, în situaţia în care vom disponibiliza încă 1.700. vom ajunge la peste opt mii şi de ceva de funcţii în Poliţie neocupate. Aceasta va duce în planul siguranţei publice la o destabilizarea totală. Sunt localităţi, la ora actuală, cu un singur poliţist la câteva mii de locuitori. La nivelul Capitalei sunt secţii de Poliţie care au în competenţă 70.000 - 80.000 de locuitori şi nu au decât două echipaje pe tură. Şi atunci ne punem întrebarea "ce doreşte acest Guvern"?", a afrimat Gruia.
Reprezentaţii sindicatelor poliţiştilor şi angajaţilor contractuali din MAI, prezenţi la şedinţa comisiei, au declarat că, în cazul în care legea va fi adoptată, vor protesta.
Aceştia au adăugat că la audierile din Comisia de Apărare au prezentat şi propunerile înaintate conducerii MAI pentru ca efectul restructurărilor să fie cât mai mic.