Depunerea Declaraţiei 600 va fi amânată până în martie
Una dintre primele măsuri ale viitorului cabinet va fi amânarea până la începutul lunii martie, prin ordonanţă de urgenţă, a termenului de depunere a Declaraţiei 600.
Articol de Cătălin Purcaru, 22 Ianuarie 2018, 18:10
PSD pune la punct programul de guvernare al noului cabinet pe care ar urma să îl conducă Viorica Dăncilă, în Comitetul Executiv al partidului, care a început acum două ore.
Validarea noilor miniştri a fost amânată.
Discuţiile social-democraţilor sunt axate pe măsurile prevăzute în programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile.
Liderul PSD Liviu Dragnea spunea la începutul reuniunii că nu vor fi modificări majore, fiind vorba doar de o actualizare.
Documentul împreună cu echipa de miniştri urmează să fie prezentate legislativului pentru votul de învestire.
Una dintre primele măsuri ale viitorului cabinet va fi amânarea până la începutul lunii martie, prin ordonanţă de urgenţă, a termenului de depunere a Declaraţiei 600.
Liviu Dragnea a precizat că decizia s-a luat la întâlnirea de azi a coaliţiei împreună cu premierul desemnat Viorica Dăncilă şi cu ministrul finanţelor Ionuţ Mişa.
"Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima şedinţă de guvern să adopte ordonanţă pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea Declaraţiei 600 cu condiţia să găsească soluţia pentru ca persoane fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asiguraţi în sistemul de asigurări, iar pentru cei care au depus deja tot în acea ordonanţă, să prevadă nişte măsuri tranzitorii", a spus Dragnea.
În ceea ce priveşte componenţa noului cabinet, discuţiile vor continua zilele următoare, iar nominalizările se vor face pe baza unor argumente solide care să vizeze competenţa, eficacitatea şi mai ales comunicarea şi acest lucru deoarece procesul de comunicare a avut de suferit de când PSD a câştigat ultimele alegeri, iar social-democraţii nu mai doresc să existe sincope între membrii guvernului sau între aceştia şi partid care să conducă la situaţiile înregistrate până acum.
Structura executivului nu va fi schimbată, vorbim de 28 de persoane care alcătuiesc echipa guvernamentală, dintre care trei vicepremieri.
Cert este că mulţi miniştri din actualul guvern îşi vor păstra portofoliile, cum ar fi: Olguţa Vasilescu la Muncă, Petre Daea la Agricultură, Mihai Fifor la Apărare, Carmen Dan la Interne sau Ionuţ Mişa la Finanţe.
Ar putea reveni în executiv Răzvan Cuc la Transporturi, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene şi Ionuţ Vulpescu la Ministerul Culturii.
Sunt vehiculate şi nume noi, cum ar fi Ecaterina Andronescu care l-ar putea înlocui pe Liviu Pop la Educaţie, iar Rodica Nassar pe Florian Bodog la sănătate.
Formula finală însă o vom afla vineri când este programat un nou Comitet Executiv Naţional pentru validarea echipei guvernamentale.