Delegaţia FMI părăseşte, marţi, România. Cota unică rămâne 16%
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, îşi încheie, marţi, vizita oficială la Bucureşti. Potrivit premierului Ponta, cota unică va fi menţinută la actualul nivel de 16%.
Articol de Angela Matei, 04 Noiembrie 2013, 09:15
Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale îşi va încheia oficial marţi evaluarea începută la 22 octombrie, la Bucureşti, în cadrul noului acord preventiv.
Discuţiile privind bugetul pe 2014 cu partenerii externi ar putea să continue, însă, şi după plecarea acestora din ţară.
Proiectul de buget, care ar urma să ajungă miercuri pe masa Guvernului, prevede indexarea pensiilor şi creşterea salariilor pentru bugetari şi nu include o majorarea a taxelor.
Pentru anul viitor, Guvernul mizează pe o creştere economică de 2,2%, un curs al monedei euro de 4,45 lei şi o reducere a numărului de şomeri cu 20.000 de persoane.
Executivul ia în calcul cheltuieli mai mari ale administraţiei publice cu 1,3% şi scumpiri ale bunurilor de consum cu 3%.
Scenariile analizate sunt legate de extinderea bazei de impozitare şi nu de introducerea de taxe şi impozite noi.
Mai precis, este vorba de acele excepţii de la plata contribuţiilor, care există în prezent în Codul fiscal, dar care sunt considerate, o parte dintre ele, nejustificate.
Aşadar, cota unică va fi menţinută la actualul nivel de 16%, potrivit şefului Executivului.
"Avem o înţelegere politică foarte clară la formarea USL de păstrare a cotei unice şi cota unică rămâne 16%", a spus premierul Ponta.
Pentru creşterea încasărilor la buget, Ministerul de Finanţe propune însă o nouă modalitate de calcul a accizelor, dar şi impozitarea propietarilor de parcări şi piscine.