Datoriile spitalelor, puse în cârca managerilor
Deşi Ministerul Sănătăţii s-a angajat să achite restanţele spitalelor , în ţară, managerii spitalelor sunt puşi să găsească soluţii pentru stingerea datoriilor.
Articol de Gina Poenaru, 06 August 2010, 19:38
În Botoşani, la o lună de la preluarea spitalelor de la Ministerul Sănătăţii, preşedintele Consiliului Judeţean, democrat-liberalul Mihai Tâguleac, le cere managerilor de spitale să găsească singuri soluţii pentru a plăti datoriile acumulate.
Asta, deşi Ministerul Sănătăţii s-a angajat să achite restanţele spitalelor, până la data de 31 mai, iar Guvernul ar urma să acorde, peste o săptămână şi jumătate, prin rectificare bugetară, banii necesari pentru o parte din datorii.
Consiliul Judeţean Botoşani vrea să analizeze lunar activitatea spitalelor, iar directorii acestora au fost chemaţi, vineri, la o primă întâlnire cu şefii judeţului.
Atât managerii spitalelor, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean s-au recunoscut uşor depăşiţi de noile responsabilităţi.
Deşi a trecut o lună de la trecerea unităţilor spitaliceşti în subordinea autorităţilor locale, acestea din urmă încă nu cunosc foarte bine cum funcţionează sistemul şi ce măsuri trebuie luate pentru remedierea situaţilor care au afectat activitatea spitalelor.
"Este un sector de o foarte mare importanţă pentru cetăţeni şi, totodată, s-au acumulat în acest sector foarte multe greutăţi, n-am mai avut până acum atribuţii în acest sector de activitate şi, în mod absolut normal, trebuie să ne aplecăm mai mult spre cunoaşterea acestu sector", a declarat pentru Radio România. Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.
Încă se elaborează strategii şi se analizează situaţii care, în cea mai mare parte, sunt cauzate de lipsa banilor.
Managerii au declarat că au acumulat şi alte datorii decât cele cu care au fost preluate unităţile sanitare cu paturi însă, din cauză că banii veniţi de la Casa de Asigurări ,pe baza contractului încheiat, au fost alocaţi cu întârziere, problemele deosebite sunt în continuare la Spitalul Judeţean.
Managerul Ovidiu Mimor a refuzat să vorbească despre ele cu presa, şeful Consiliului Judeţean spune, însă, că problemele sunt vechi şi anormale.
"Până acum nu s-au făcut în clar raporturile între manageri şi şefii de secţie pentru că în acest tip de instituţie şeful de secţie este un fel de ordonator terţiar, acolo sunt nişte găuri negre la ambulatoriu şi nu mai vorbesc de activitatea laboratorului. Actuala conducere poate să rezolve problema făcând în aşa fel încât să-şi achite întâi datoriile mai vechi", a spus Mihai Ţâbuleac.
Managerii celorlalte spitale lucrează la strategii, dar care nu vizează concedierile de personal şi nici diminuarea salariilor.
Mihai Ţâbuleac a mai spus că managerul Spitalului de Psihiatrie a ridicat problema stabilirii tarifului de finanţare - de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru serviciile medicale efectuate - a cărui valoare este la jumătate, faţă de unităţile similare din ţară.
Astfel de analize vor avea loc lunar.