Darius Vâlcov, în arest la domiciliu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis cererea fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu.
Articol de Radio România, 07 Mai 2015, 08:03
Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov va putea fi plasat în arest la domiciliu, dacă decizia de miercuri a Instanţei Supreme rămâne definitivă.
Procurorii DNA pot contesta sentinţa pronunţată astăzi.
Darius Vâlcov se află în arest din 2 aprilie, el fiind acuzat de DNA de trafic de influenţă, pentru că ar fi primit aproximativ 2 milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul unei companii.
În schimbul banilor, Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, ar fi intervenit pe lângă factori de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de către Tehnologica Radion pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.
Ulterior, procurorii l-au pus sub acuzare şi pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
Potrivit DNA, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.
Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii faptelor faţă de care se efectuează cercetări a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripţionat "Renoir", un tablou inscripţionat "Jean Cocteau", o pictură pe lemn inscripţionată "Aurel Acasandrei".