Daniel Funeriu:Guvernul continuă să facă eforturi pentru plata salariilor restante
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a promis efectuarea plăţii salariilor aferente lunii februarie cu fondurile disponibile la această dată, urmând ca diferenţa să fie facută la 1 aprilie.
Articol de Cristina Iliescu, 28 Martie 2011, 13:49
Discuţiile purtate, luni, de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din judeţele Botoşani şi Suceava, care au pichetat sediul ministerului, nu s-au soldat cu rezultate concrete.
Ministrul educaţiei a declarat, la finalul întâlnirii cu liderii sindicali, că se fac eforturi pentru aplicarea unitară pentru toate cadrele didactice a Legii salarizării.
"Guvernul a soluţionat o parte din problemele pentru intrarea în legalitate a cazurilor izolate, repet, izolate la judeţele Suceava şi Botoşani. Le-am promis, de asemenea, liderilor sindicali că guvernul va găsi modalitatea aplicării unitare a Legii salarizării unitare pentru toate cadrele didactice din toată România", a arătat Daniel Funeriu.
Problema plăţii salariilor aferente lunii februarie pentru o parte a cadrelor didactice din judeţele Botoşani şi Suceava rămâne la această dată nerezolvată din punctul de vedere al federaţiilor sindicale.
Potrivit preşedintelui Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, profesorii urmează să decidă modalităţile de acţiuni protestatare viitoare.
"Domnul ministru a afirmat că, de fapt, problema este la ministerul de finanţe şi la guvern, că va face astăzi(luni) , mâine(marţi) demersuri pe lângă cei doi prefecţi să se facă plata urgent, cu sumele pe care le au, urmând ca diferenţa neacoperită să fie acordată la începutul lunii aprilie. Nu ştim ce se va întâmpla, oamenii decid când ajung acasă", a precizat Simion Hăncescu.
Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, a avertizat, la finalul discuţiilor purtate luni, cu ministrul educaţiei, că există posibilitatea generalizării protestelor în ţară, în condiţiile în care sentinţele judecătoreşti nu vor fi respectate.
"Nu este vorba doar de Botoşani şi de Suceava. Am aflat că şi în judeţul Giurgiu sunt astfel de probleme, şi în judeţul Galaţi şi în multe alte judeţe. Generalizarea acestei stări de fapt va duce la ieşirea în stradă a tuturor salariaţilor din învăţământ. Sper că se vor găsi bani şi pentru salariile care sunt prevăzute de lege şi, în special, pentru acoperirea drepturilor legal obţinute de salariaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive", a afirmat Constantin Ciosu.
Protestul de luni, de la Bucureşti, din faţa Ministerului Educaţiei, a avut loc după ce autorităţile locale au anunţat că vor achita începând de luni toate drepturile salariale restante, însă fără majorările de 33 la sută, câştigate în instanţă şi aplicate din octombrie 2010.