Dan Stoenescu: Înscrierea în Registrul electoral, obligatorie pentru votul prin corespondență
Înscrierea în Registrul electoral a început pe 1 aprilie, iar formularul de înscriere poate fi descărcat de pe site-ul MAE.
Articol de Luminiţa Voinea, 24 Aprilie 2016, 08:57
Cetăţenii români stabiliţi în străinătate, care nu se înscriu în Registrul electoral nu vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul acesta.
Formularul de înscriere poate fi descărcat de pe site-ul MAE, www.mae.ro, şi, foarte important, la cererea a cel puţin 100 de cetăţeni români înscrişi în Registrul electoral se poate înfiinţa o secţie de vot mai aproape de domiciliul acestora, a declarat, în exclusivitate, ministrul delegat pentru români de pretutindeni, Dan Stoenescu.
Departamentul pentru românii de pretutindeni împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a lansat o campanie de informare în vederea informării alegătorilor români din străinătate cu privire la modul în care se va desfăşura votul în străinătate pentru alegerile parlamentare.
"Înscrierea în Registrul electoral a început cu data de 1 aprilie, şi trebuie ca românii din străinătate să ia formularul de înregistrare de pe pagina oficială a Autorităţii Electorale Permanente sau a MAE, să o încarce, să o completeze şi alături de copiile după paşaportul care atestă domiciliul, reşedinţa în străinătate şi copie după actul care atestă această reşedinţă să le trimită la cea mai apropiată misiune diplomatică. De asemenea, am lansat şi o campanie împreună cu Ministerul Transporturilor, "Dialog la înălţime". Astfel, port un dialog cu pasagerii curselor aeriene de pe rute europene, pentru a răspunde la întrebările pe teme de interes pentru diaspora şi, mai ales, despre noile modalităţi de vot prin care românii cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate pot să-şi exercite dreptul la vot în timpul alegerilor din anul 2016. Alegerile vor avea loc cel mai probabil la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie 2016", a spus ministru Dan Stoenescu.
Ministrul a explicat că se pot înființa noi secții de vot în străinătate, dacă există cel puțin 100 de cereri în acest sens.
Dan Stoenescu a reamintit cele trei modalități de vot pentru românii din străinătate, care vor să-și exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare din toamnă.
"Românii din străinătate în acest an vor avea trei posibilităţi de a vota. Prima posibilitate este posibilitatea clasică prin care ei pot merge la orice misiune diplomatică a României să voteze. Mă refer aici la ambasade, la consulate sau la institutele culturale româneşti din străinătate. Pentru celelalte două posibilităţi de vot trebuie să se înscrie în Registrul electoral, este o chestiune obligatorie. Cea de-a doua posibilitate este opţiunea, atunci când se înscriu în Registrul electoral, pentru înfiinţarea unei secţii de vot în localitatea unde cetăţeanul român domicialiază şi dacă sunt peste 100 de cereri pentru acest lucru se va înfiinţa o secţie de vot. Însă, a treia posibilitate, pe care eu o recomand cu căldură românilor, este votul prin corespondenţă. Reamintesc faptul că pentru votul prin corespondenţă, cetăţenii români trebuie să se înscrie întâi în Registrul electoral, pentru a beneficia de această oportunitate. După ce s-au înscris în Registrul electoral, vor primi un plic cu opţiunile de vot, vor lipi un ab?ibild cu înscrisul votat pe opţiuna lor electorală şi astfel vor vota prin corespondenţă, de acasă, fără să se deplaseze, fără să stea la cozi", a subliniat Dan Stoenescu.