Curtea Constituţională dă verdictul la Legea educaţiei
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi parlamentarii opoziţiei au contestat la Curtea Constituţională Legea educaţiei, atât pe fond, cât şi pe procedură.
Articol de Cătălin Purcaru, 04 Ianuarie 2011, 09:51
Magistraţii Curţii Constituţionale dezbat, marţi, sesizările depuse de opoziţie la actul normativ pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.
Contestaţiile semnate de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de către parlamentarii PSD, PC şi PNL vizează atât probleme de procedură, cât şi de fond.
Parlamenatrii PSD, PC şi PNL reclamă modul în care legea a fost declarată adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.
Pe fond, opoziţia contestă constituţionalitatea unor articole care reglementează învăţământul pentru minorităţi, dar şi unele prevederi legate de învăţământul universitar.
Senatorul PSD Dan Şova atrage atenţia că mai există o problemă, şi anume faptul că în Comisia de Învăţământ din Senat există deja o altă formă a Legii educaţiei.
"Mai este o chestiune de neconstituţionalitate, şi anume promovarea unei legi în condiţiile în care ai o lege la Senat care tot conform regulamentelor nu poate fi retrasă. Dacă va fi declarată constituţională vom fi într-o situaţie foarte dificilă pentru că noi la 1 februarie vom relua dezbaterile pe legea aflată la Senat", a spus Dan Şova.
Democrat-liberalii consideră că Legea educaţiei este bună şi nu cred că va fi declarată neconstituţională.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, susţine că în cel mai rău caz judecătorii ar putea declara câteva articole ca fiind neconstituţionale.
Mircea Toader exclude posibilitatea ca forma Legii educaţiei din comisia de specialitate de la Senat să fie supusă votului în plen.
"Dacă această lege trece de Curte declar că va fi promulgată de preşedinte, dacă sunt anumite articole pe fondul acestei legi se modifică pentru că, practic, sunt două legi, şi cealaltă lege va cădea", susţine Mircea Toader.
Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a reclamat la Curte modul în care Legea educaţiei a trecut de parlament, mai precis faptul că legea a fost declarată adoptată ca urmare a retragerii semnăturilor parlamentarilor PNL de pe moţiunea de cenzură.