Curtea Constituţională a respins sesizarea referitoare la concediul maternal
Modificările făcute de autorităţi în privinţa acordării concediului şi indemnizaţiei de îngrijire a copilului nu încalcă legea fundamentală, a decis Curtea Constituţională, miercuri, la sesizarea partidelor din opoziţie, care a fost respinsă în unanimitat
Articol de Mădălina Radu, 15 Iunie 2011, 16:31
Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului urmează a fi transmisă şefului statului pentru promulgare, deoarece a fost declarată constituţională de către judecătorii Curţii.
Actul normativ a fost contestat de membrii PSD şi PNL, care considerau că documentul este în contradicţie cu asigurarea dreptului la un trai decent, la alocaţie sau cu proiectele de creştere a natalităţii.
Opoziţia susţinea că ordonanţa încalcă şi dreptul la proprietate privată prevăzut de legea fundamentală şi că reducerea indemnizaţiei echivalează cu o expropriere, restrângând drepturile beneficiarilor.
Potrivit actului normativ, începând din ianuarie 2011, mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani sau cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 de lei şi maximum 1.200 de lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei.
Curtea Constutuţională se pronunţă vineri referitor la statutul poliţistului
Referitor la modificările aduse statutului poliţistului, Curtea a amânat pronunţarea pentru vineri.
În acest caz, parlamentarii PSD şi PNL au atacat modificările aduse, pentru că se încalcă principiul egalităţii în drepturi a cetăţenilor.
Noul statut, spune opoziţia, ar institui un tratament în mod vădit defavorabil persoanelor care ocupă funcţia publică de poliţist, faţă de alţi funcţionari publici care se bucură de stabilitate, deoarce ei pot fi disponibilizaţi printr-un singur ordin al ministrului, ceea ce ar fi neconstituţional.
Semnatarii sesizării susţin că actuala redactare nu face decât să creeze toate pârghiile juridice pentru ca executivul să dispună "măsuri abuzive şi arbitrare, menite să ducă la reducerea numărului de poliţişti" Opoziţia critică şi faptul că la Camera Deputaţilor proiectul a fost modificat substanţial faţă de Senat, ceea ce ar încălca o decizie mai veche a Curţii.