CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru declaraţiile lui Iliescu, Antonescu şi Ponta
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice făcute preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi de premierul Ponta.
Articol de Simona Mihăescu, 16 August 2012, 12:34
În comunicatul CSM se precizează că solicitarea Inspecţiei Judiciare s-a produs pe data de 16 august, la o zi după afirmaţiile celor trei lideri politici care solicitau clarificări în legătură cu anchetele demarate de procurori ai DNA şi Parchetului General, în mai multe localităţi din ţară şi care vizează referendumul de la 29 iulie.
"Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu - preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu - preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României", se arată în comunicatul de presă al CSM, semnat de preşedintele instituţiei Alina Nicoleta Ghica.
În sesizare se susţine că intervenţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în calitate de reprezentanţi la vârf ai autorităţii de stat şi ale lui Ion Iliescu, în calitate de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii, aceştia au făcut "susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat".
CSM acuză de intimidare şi decredibilizarea justiţiei
"Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României.
Conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012", a precizat CSM.
Preşedintele CSM, Alina Nicoleta Ghica, arată, în solicitarea transmisă inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, că cere dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a prezentării, pe mai multe posturi de televiziune şi în presa scrisă şi on-line din ţară, a unor afirmaţii făcute de Crin Antonescu, Ion Iliescu şi Victor Ponta.
Amintim că în 15 august, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje în care scria: "Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! ....", scrie preşedintele CSM în solicitare.
Tot în 15 august, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, în cadrul unei declaraţii de presă, că :
"...Există sentimentul exprimat de mulţi dintre cetăţeni, de mulţi oameni din societatea civilă, de jurnalişti, de comentatori că este o anchetă fără precedent, cu un scop politic şi îi are în vedere pe cei care s-au prezentat la vot la acest referendum. Eu nu formulez niciun fel de acuzaţie la adresa Parchetului General şi la măsurile pe care acesta le întreprinde. Nici eu, nici altcineva nu împiedicăm desfăşurarea acestor cercetări. Având în vedere modalitatea fără precedent, faptul că acest Parchet, cu aceşti conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale, nu a acţionat aproape deloc în asemena proporţii, cred că este necesar şi cer, pe această cale, procurorului general să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestei cercetări.... Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care efectuează cercetări în aceste zile au o acoperire legală....", se mai arată în document.
În aceeaşi zi, premierul Victor Ponta a afirmat, în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la postul de televiziune Antena 3: "...Voi participa luni la şedinţa convocată de preşedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discuţia despre abuzurile procurorilor, pentru că eu nu mă feresc să spun, este vorba de nişte abuzuri... măcar prin faptul că procurorii DNA nu au competenţa să ancheteze decât fapte de corupţie, nu fapte ce ţin de legea referendumului (...) E un atac la democraţie să îi anchetezi pe cei 8,5 milioane de români care şi-au exercitat un drept constituţional de a vota...", mai scrie Alina Nicoleta Ghica în sesizare.
Preşedintele CSM mai arată, în sesizarea CSM, că declaraţiile celor trei au fost preluate de numeroase publicaţii, în conţinutul unor articole de presă în care au fost analizate şi dezbătute aspecte care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din 29 iulie.