CSM avizează pozitiv proiectul privind imunitatea parlamentarilor
Parlamentarii şi-ar putea pierde mai uşor imunitatea, în urma unui proiect de lege aflat în dezbaterea legislativului şi a avizat ieri favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii.
Articol de Mădălina Verman, 17 Octombrie 2014, 09:05
Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că imunitatea aleşilor trebuie regândită pentru a nu bloca procedurile judiciare.
"Poziţia CSM este că imunitatea trebuie regândită astfel încât să nu blocheze procedurile judiciare, aspecte care au rezultat din analiza Comisia nr.1 a Consiliului", a subliniat Muscalu.
Hotărârea CSM vine după ce mai mulţi deputaţi şi senatori au propus în vară noi reguli în cazul de reţinere, arestare sau percheziţionare a unui parlamentar membru sau fost membru al guvernului.
Comisia nr.1 a CSM se ocupă cu independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar.
Propunerea legislativă a fost trimisă CSM pentru avizare de Comisia juridică a Senatului.
Articolul 24 se referă la procedura ce trebuie urmată pentru ridicarea imunităţii.
Printre acestea se numără scurtarea termenelor, limitarea atribuţiilor legislative privind examinarea probelor şi vot public deschis atât în Comisia juridică, cât şi în plen.
În iunie, mai mulţi parlamentari PDL şi PNL au depus un proiect de lege pentru modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor în care propun simplificarea procedurilor în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a unui parlamentar membru sau fost membru al Guvernului.
"Parlamentul trebuie să dea un mesaj clar poporului că nu mai apără corupţii. Să voteze la vedere în maximum 48 de ore cererile procurorilor pentru continuarea anchetelor asupra parlamentarilor", afirma atunci prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu.