CSM a dat aviz negativ noului proiect privind legile justiţiei
Procurorul general Augustin Lazăr a explicat, cu exemple, de ce actul normativ, chiar şi modificat, nu este agreat de procurori şi judecători.
Articol de Radiojurnal, 09 Noiembrie 2017, 18:19
Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ noului proiect privind legile justiţiei, document care conţinea unele modificări aduse de comisia parlamentară specială, condusă de Florin Iordache.
La ieşirea de la şedinţa CSM, procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat, cu exemple, de ce actul normativ, chiar şi modificat, nu este agreat de procurori şi judecători.
"Există câteva dispoziţii ale acestui proiect de lege care au fost foarte sever criticate de colegii noştri, cum este acea privind Direcţia de Investigare a pretinselor infracţiuni săvârşite de judecători şi de procurori. Aşa ceva este absolut suprarealist, în condiţiile în care există un număr de fapte total nesemnificativ pentru acest corp socio-profesional. Anul acesta am avut opt inculpaţi magistraţi. Anii trecuţi, 15 şi 16 magistraţi care au fost inculpaţi. Pentru aceasta, să faci o direcţie de 20 de procurori, nu este realist", a spus Augustin Lazăr.
Toader: Există o rezistenţă la schimbare, din partea magistraţilor
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la rândul său, că se aştepta ca plenul CSM să respingă şi cea de-a doua variantă a priectului de modificare a legilor justiţiei.
El a acuzat o rezistenţă la schimbare, din partea magistraţilor, dar şi-a exprimat convingerea că, în comisia parlamentară, se va ţine seamă de unele argumente exprimate în cadrul şedinţei CSM.
"Dezbaterea a avut loc în contextul în care o doamnă judecător, membră a CSM-ului, spunea tot în spaţiul public faptul că la avizul precedent, votul s-a schimbat peste noapte, adică dintr-o unanimitate azi a devenit majoritar negativ mâine, o dezbatere în care doamna judecător Gîrbovan, probabil aţi auzit-o, spunea despre mesaje primite de la CSM către instanţe, în sensul respingerii în bloc, o dezbatere în care iarăşi, altcineva, aţi auzit făcând afirmaţii despre subteranele unor decizii, unor mişcări. Eu exprim însă speranţa, să nu spun chiar convingerea, faptului că membrii comisiei speciale vor lua în considerare unele dintre argumentele care au însoţit sau care vor însoţi acest aviz negativ", a sus Tudorel Toader.
Tăriceanu sesizează Inspecția Judiciară
Tot astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat Inspecţia Judiciară, cu privire la opinii exprimate public de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, referitoare la legile justiţiei.
În opinia acestuia, preşedintele ÎCCJ a încălcat grav obligaţia impusă magistraţilor de a nu îşi exprima public convingerile politice.