CSM a aprobat arestarea preventivă a şefei DIICOT, Alina Bica
Bica este acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Articol de Radio România, 21 Noiembrie 2014, 10:17
Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea prevenitvă a şefei DIICOT Alina Bica.
Aceasta este cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu.
Decizia CSM intervine după ce ieri, secţia de procurori a Consiliului încuviinţase doar reţinerea şi arestarea la domiciliu a şefei DIICOT.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că s-au adus probe noi pentru arestarea preventivă Alinei Bica.
"Secţia pentru procurori a analizat probele şi indiciile noi pe care le-am adus în susţinerea cererii, a fost acordat aviz de arestare pentru aceste persoane, care, în acest moment, sunt suspecte de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Sigur, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Aş vrea să precizez în plus, având în vedere că în spaţiul public au apărut anumite speculaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie are în investigare infracţiuni de corupţie care se comit de către magistraţi, este o competenţă exclusivă. Acest dosar nu a fost deschis ca urmare a unui conflict, personal sau instituţional. Direcţia Naţională Anticorupţie nu este în conflict cu niciuna dintre instituţiile statului, dimpotrivă, avem o colaborare instituţională foarte bună, atât cu DIICOT, cât şi cu celelalte structuri ale Ministerului Public. Suntem structuri care colaborăm foarte bine instituţional", a spus Kovesi.
Ea a precizat că noile probe aduse astăzi constau în declaraţii şi înscrisuri prezentate ieri de cei audiaţi.
Acuzaţiile DNA
Bica este acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu retrocedarea unui teren pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.
Alina Bica a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei Alina Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arată într-un comunicat al DNA.
DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase'.
Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.