Crin Antonescu: Votul uninominal nu are nimic nedemocratic
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a afirmat că acuzaţiile conform cărora proiectul privind modificarea legii electorale, adoptat de Senat, privind introducerea votului uninominal pur este nedemocratic sunt neadevărate.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Mai 2012, 14:59
Crin Antonescu, unul dintre iniţiatorii introducerii votului uninominal a declarat că parlamentarii USL sunt mobilizaţi luni, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, şi marţi, în plenul acestui for legislativ, pentru dezbaterea şi votarea acestei legi
"Există cel puţin o campanie de presă împotriva acestui proiect de lege care porneşte de la premise false, induce concluzii false şi cred că cetăţenii României trebuie să fie corect informaţi. Această lege a aşa-numitului uninominal pur, a unui vot majoritar într-un tur, în formula sa riguros exactă, nu are nimic nedemocratic. Este una din formulele electorale sau sistemele electorale posibile practicate în ţări cu bătrână, verificată şi eficientă democraţie - în Marea Britanie", a subliniat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.
Copreşedintele USL a mai spus că avantajele şi dezavantajele fiecărui sistem electoral "pot fi discutate îndelung".
El a reamintit că în "capetele gamei de formule electorale" există două formule curate: votul pur proporţional, care este sistemul de liste avut în România şi care ''a fost temeinic şi îndelung atacat de oameni care sunt astăzi mulţi protagonişti ai campaniei împotriva uninominalului pur, respectiv formula care îi dă practic alegătorului toată responsabilitatea în cunoştinţă de cauză să-şi aleagă deputatul sau senatorul, aşa cum îşi alege primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean.
"Există drept efecte pozitive ale acestei formule constituirea de majorităţi solide şi considerăm că România are nevoie în anii următori de guverne sprijinite de o majoritate solidă, ca să nu mai asistăm la traficuri de parlamentari, la combinaţii de culise, la toate aceste răsturnări din trei - cinci voturi, cum am văzut în aceşti ani", a explicat preşedintele PNL.
Crin Antonescu a mai adăugat că, "este cu totul deplasat şi mincinos" să se susţină că această lege este nedemocratică, o lege care îngroapă democraţie sau care "instituie partidul unic".
Camera Deputaţilor, for decizional în cazul votului uninominal
Plenul Senatului a aprobat la începutul lunii mari iniţiativa legislativă a USL privind sistemul uninominal majoritar într-un tur.
Potrivit procedurii, documentul va fi supus votului la Camera Deputaţilor, luni, care este for decizional în acest caz.
Dacă proiectul va trece de Parlament, la viitoarele alegeri va fi declarat câştigător, candidatul care are cele mai multe voturi, în colegiul respectiv.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, îi are ca iniţiatori pe copreşedintii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.