Convorbire telefonică Titus Corlţean - Gianni Buquicchio
Evoluţiile politice din România au fost discutate telefonic de minsitrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi preşedintele Comisia de la Veneţia, Gianni Buquicchio.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 August 2012, 14:58
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a prezentat, într-o convorbire telefonică, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept - Comisia de la Veneţia, Gianni Buquicchio, evoluţiile politice din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României, informează un comunicat al MAE.
"În acest context, ministrul Titus Corlăţean a reiterat poziţia constantă a Guvernului României şi a primului-ministru, Victor Ponta, de respectare a normelor de bază ale statului de drept, independenţa Justiţiei şi independenţa contenciosului constituţional. De asemenea, a menţionat apelul public lansat de primul-ministru, Victor Ponta, la data de 31 iulie 2012, adresat tuturor actorilor politici de a se abţine de la orice formă de presiune exercitată, mai ales în această perioadă împotriva Curţii Constituţionale şi a judecătorilor acesteia", se arată în comunicat.
Cei doi interlocutori au stabilit un mecanism de comunicare directă şi permanentă în legătură cu temele menţionate şi au subliniat, în final, importanţa ca toţi actorii politici şi instituţionali să respecte decizia finală a CCR.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut marţi un nou apel către autorităţile şi partidele politice din România, pentru a nu mai face presiuni asupra Curţii Constituţionale.
În declaraţia publicată pe site-ul Consiliului Europei, acesta mai menţionează că luni a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători.
Comisia de la Veneţia este un organism consultativ al Consiliului Europei, în ce priveşte problemele de drept constituţional.
Este formată din experţi, magistraţi sau academicieni specializaţi în drept constituţional şi printre atribuţiile sale se numără asistenţa acordată statelor europene în redactarea legilor sau Constituţiilor.