Controalele împotriva muncii la negru se vor intensifica
Premierul şi ministrul interimar al muncii, Emil Boc, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în perioada 2-9 mai a.c., s-au desfăşurat peste 3.065 de controale mixte, în vederea combaterii muncii la negru.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Mai 2011, 17:24
Premierul Emil Boc îi avertizează pe întreprinzătorii care susţin munca la negru că vor fi supuşi în perioada următoare la numeroase controale şi amenzi.
"Nu mai merită să lucraţi la negru, nici întreprinzători, nici persoane care mai prestează munci la negru. Pentru întreprinzători, le spun un lucru foarte direct, amenda este foarte mare, 10.000 ron, şi dacă plăteşti amenda este ca şi cum ai putea să plăteşti un om cu carte de muncă 12 luni, cu toate drepturile asigurate", a afirmat Emil Boc.
El a precizat că aceste controale mixte, formate din inspectori de muncă, ai Gărzii financiare, poliţie şi jandarmi, se vor desfăşura atât în luna mai, cât şi în luna iunie, obiectivul prinicipal fiind combaterea muncii la negru.
"S-au efectuat 3.065 de controale pentru identificarea cazurilor de muncă fără forme legale.În urma acestor controale s-au aplicat amenzi în valoare de 3.742.000 lei,(...) aproape un milion de euro", a declarat Emil Boc.
În doar o săptămână, a afirmat ministrul muncii, au fost încheiate peste 100.000 de noi contracte de muncă.
"Pe de o parte avem o eficienţă a noii legislaţii a muncii, prin intrarea în vigoare a noului Cod, şi pe de altă parte putem constata eficienţa controalelor efectuate de către autorităţile statului, în condiţiile în care, în doar două săptămâni, au apărut 102.000 noi contracte de muncă", a spus premierul.
Doar acţiunile încrucişate cu echipe mixte pot fi eficiente în combaterea muncii la negru, susţine Emil Boc, pot aduce mai multe contracte de muncă, cu asigurări sociale şi medicale, deci, mai puţini asistaţi sociali.
"Cele mai multe (n.r. contracte de muncă) aproximativ 22.000, s-au încheiat în construcţii, după care vreo 20.000 sunt în comerţul cu ridicata şi amănuntul, în jur de 20.000 sunt în industria prelucrătoare...", a precizat Emil Boc.
România are în prezent aproape jumătate de milion de şomeri
Rata şomajului, estimată pentru luna aprilie este de 5,41%, a spus, ministrul muncii, dar în scădere faţă de luna martie, când aceasta a fost de 5,92 procente.
El s-a arătat, totuşi, îngrijorat de acest nivel al şomajului.
În prezent, există peste 10.000 de locuri de muncă vacante, a mai spus premierul, pentru cei care doresc să muncească .
"Pentru că principalul efort al guvernului este asigurarea locului de muncă pentru fiecare român, fiecare cetăţean, pentru că locul de muncă reprezintă cea mai bună formă de protecţie socială" a mai spus ministrul muncii.