Construcţia locuinţelor ANL va fi finanţată de investitori privaţi
Investitorii privaţi care vor finanţa cosntrucţia de locuinţe ANL vor primi în schimb o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plăţi unitare periodice.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Decembrie 2011, 11:17
Construcţia de locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe va fi realizată în parteneriat public-privat, atât prin atragerea de capital privat, cât şi prin concesiune a lucrărilor publice.
Decizia a fost luată, joi, în şedinţa de Guvern în urma modificărilor şi completărilor la Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea ANL şi a aprobării Programului "Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".
Citeşte aici Hotărârea de Guvern.
În acest fel, statul va putea răspunde numărului mare de cereri de locuinţe pentru închiriere existente la nivel naţional, în condiţiile în care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltându-se în acelaşi timp fondul de locuinţe destinate închirierii care aparţin domeniului public al statului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului .
În program vor putea fi preluate şi construcţiile nefinalizate, aflate în diferite stadii de execuţie, pentru includerea lor în circuitul public, iar implementarea şi derularea se realizează prin încheierea contractelor de concesiune lucrări publice.--fb2
Ce primesc la schimb investitorii privaţi
În cadrul contractului de concesiune, finanţarea obiectivului de investiţie se asigură de către investitorii privaţi.
Aceştia urmează a primi, în contrapartida locuinţelor realizate, o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plăţi unitare periodice, care urmează a fi rambursate, de către ANL, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Locuinţele vor fi exploatate de către agenţii economici, conform contractelor de concesiune încheiate.
Repartiţia locuinţelor se va face la nivel local, contractele de închiriere urmând a fi încheiate de către ANL.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite şi în prezent în programul ANL de construcţie de locuinţe pentru tineri, se precizează în comunicatul MDRT.
--fb1
Criterii de acordare a unei locuinţe ANL cu chirie
• să faci o cerere la Primărie
• să ai domiciliul pe raza oraşului/sectorului unde se află locuinţele
• să ai până în 35 de ani
• să ai un loc de muncă stabil
• să nu fi deţinut şi să nu deţii o locuinţă proprietate personală (criteriu valabil pentru toţi membri familiei)
• să nu fi înstrăinătat vreo locuinţă după decembrie 1990
Chiria practicată pentru locuinţe va ţine cont de mai multe criterii: amortizare imobil pe o perioadă de 60 de ani, administrare imobil, impozit clădire şi asigurare locuinţă.
La începutul lunii decembrie, ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat că MDRT va continua programele de construire a locuinţelor în regim ANL, precum şi cel de reabilitare termică a locuinţelor, însă cu bugete reduse.
"Până la ora actuală, există 100.000 de cereri pentru locuinţe ANL la nivel naţional, iar lucrul acesta ne-a făcut să atragem fonduri private pentru construcţia acestora. Sperăm ca anul viitor să lucrăm şi cu fonduri private. Până la această certitudine, avem 110 milioane lei alocate pentru 2012, din care trebuie să construim 2.000 de locuinţe ANL şi să dăm în folosinţă 1.400", a afirmat Udrea.
Până acum, locuinţele ANL erau construite exclusiv din fonduri publice.