Conservatorii atrag atenţia asupra pericolului "politizării" Universităţii de Medicină din Tg. Mureş
Vicepreşedintele PC Mureş, Silviu Morariu, a declarat că ingerinţa politicului în problema Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş pune în pericol recunoaşterea diplomelor din România în Uniunea Europeană.
Articol de Raul Matiş, 22 Februarie 2012, 15:40
Coordonatorul Departamentului de Sănătate al Partidului Conservator, Silviu Morariu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri că, prin ingerinţa nepermisă a Ministerului Educaţiei în problemele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, recunoaşterea diplomelor din România, în spaţiul Uniunii Europene, ar putea fi suspendată.
Silviu Morariu a dat ca exemplu solicitarea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, de a fi amânate alegerile pentru funcţia de rector la Uiversităţii de Medicină şi Farmacie, dar şi graba de a pune în aplicare prevederile Legii Educaţiei, potrivit cărora la UMF trebuie creat învăţământ în limba maghiară, integral.
"Constatăm o presiune fenomenală făcută de minister, de guvern şi de actuala coaliţie asupra UMF. Prin această ingerinţă nepermisă este în pericol suspendarea recunoaşterii diplomelor din România în spaţiul UE, pentru că se încearcă crearea altor standarde decât cele normale europene şi logice, şi cer public ministrului Educaţiei să termine cu această presiune făcută asupra Senatului Universităţii", a arătat Silviu Morariu, care este şi membru al Senatului UMF Târgu Mureş.
Morariu a afirmat că deşi la UMF nu s-a înregistrat niciodată vreo opoziţie faţă de învăţământul în limba maghiară, Senatul universităţii a propus dezvoltarea unui plan pe o perioadă mai lungă, întrucât o aplicare a imediată a prevederilor Legii educaţiei în acest sens ar conduce la renunţarea la standardele europene, iar aceasta ar avea ca efect imediat nerecunoaşterea diplomelor.
Şeful Departamentului de Sănătate al PC a spus că se înregistrează o presiune fenomenală din partea ministerului, a Guvernului şi a actualei coaliţii asupra UMF în acest sens, în condiţiile în care la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca învăţământul în limba maghiară s-a creat în 10 ani.