Condamnarea comunismului, "una dintre cele mai inspirate acţiuni" ale Administraţiei Prezidenţiale
Preşedintele Traian Băsescu susţine că Raportul pentru condamnarea comunismului a fost una dintre "cele mai inspirate şi corecte" atitudini şi acţiuni ale Administraţiei Prezidenţiale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Octombrie 2012, 12:50
Umbrela prezidenţială aşezată asupra muncii istoricilor şi cercetătorilor, care au lucrat la elaborarea Raportului pentru condamnarea comunismului, a fost una din cele mai inspirate şi corecte atitudini ale Administratiei Prezidenţiale, în cele două mandate, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la lansarea volumului "Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceausescu (1965 - 1971)".
"Fiecare nou pas în susţinerea cu documente din arhivele naţionale sau din arhivele oricărei alte instituţii a raportului prin care pe 18 decembrie 2006 am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim şi criminal îmi dă sentimentul că, probabil, umbrela prezidenţială aşezată asupra muncii istoricilor, cercetătorilor, a fost una din cele mai inspirate şi corecte atitudini şi acţiuni ale Administraţiei Prezidenţiale, în cele două mandate", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele a adăugat că pune deasupra lucrurilor întâmplate în mandatul său, Raportul de condamnare a comunismului
"Nu exagerez, pun deasupra proceselor de modernizare a statului, fie că ne referim la Codurile pentru justiţie, la noul Cod al muncii, fie că ne referim la noua Lege a educaţiei sau la Legea salarizării sau Legea pensiilor sau recuperarea suprafeţelor din Marea Neagră, unde peste câţiva ani vom exploata gaze şi ţiţei, pun deasupra acestor lucruri, care s-au întâmplat în mandatul meu, Raportul de condamnare a comunismului, pentru că aici avem explicaţia multor lucruri care se petrec astăzi", a declarat preşedintele Băsescu.
El a subliniat că în Raportul de condamnare a comunismului se găsesc explicaţii pentru fapte, precum "insatisfacţia" pentru decalajul dintre ţara noastră şi statele care nu au avut parte de comunism, "atitudinile noastre, încă vizibile şi astăzi, generate de metode şi mentalităţi încă nestinse, neadaptate noului drum al României".