Comisia Europeană: Aplicarea legii dării in plată ar putea periclita creşterea economică
Experţii Comisiei anticipează că România va atinge anul acesta vârful creşterii economice: 4,2% faţă de 3,6%, anul trecut, dar avertizează că Legea dării în plată ar putea periclita creşterea economică.
Articol de Cerasela Rădulescu, 04 Februarie 2016, 17:02
Aplicarea legii dării in plată în forma aprobată iniţial de Parlament ar putea periclita creşterea economică a României, atrage atenţia Comisia Europeană, odată cu publicarea previziunilor economice de iarnă.
Totodată, executivul comunitar constată că inflaţia şi deficitul bugetar ar putea să crească în cea de-a două jumătate a anului.
Chiar şi în aceste condiţii, experţii europeni anticipează că România va atinge anul acesta vârful creşterii economice: 4,2% faţă de 3,6%, anul trecut.
Executivul comunitar se arată preocupat de creşterea riscurilor globale, iar previziunile de iarnă descriu perspective economice incerte pentru statele din zona euro.
Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru statele din zona euro, atât anul acesta cât şi în 2017.
Cauza o reprezintă faptul că o mare parte a economiei mondiale se confruntă cu provocările majore, spune executivul comunitar în prognoza economică de iarnă.
În zona euro se preconizează o creştere economică de 1,7% în acest an, de la 1,6 cât a fost anul trecut. Economia Greciei va reveni la creştere în 2017, susţine comisarul Pierre Moscovici, în prezentarea prognozei executivului comunitar. ea mai mare economie a zonei euro - cea a Germaniei - va avea o creştere de 1,8% anul acesta şi în 2017, mai puţin, însă, decât estimase Comisia Europeană în prognozele din toamna anului trecut.
De asemenea, Germania va continua să înregistreze surplusuri de cont curent. Inflaţia anuală în zona euro se va situa anul acesta la 0,5%, dar va urca anul următor la 1,5.
În prezent, se aşteaptă ca anumiţi factori care sprijină creşterea economică să fie mai puternici.
Printre aceştia se numără preţurile scăzute ale petrolului, condiţiile favorabile de finanţare şi nivelul scăzut al cursului de schimb al monedei euro.