Comisia Europeană a lansat lista de cerinţe către România. Ponta a trimis răspunsul
Comisia Europeană a dat publicităţii lista cerinţelor faţă de România, între acestea figurând: nicio graţiere prezidenţială, nicio numire în posturile de procuror general al României şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Articol de Luminiţa Apostol, 13 Iulie 2012, 16:20
UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri seară, la Antena 3, că a transmis deja Comisiei Europene şi preşedintelui acesteia, Jose Manuel Barroso, răspunsul la cele 11 probleme ridicate recent de către acesta cu privire la situaţia politică din România.
El a precizat că nu sunt acestea nu sunt solicitări, ci probleme pe care CE le doreşte a fi soluţionate.
Victor Ponta a mai spus că liderii europeni ar fi fost dezinformaţi.
Comisia Europeană a publicat, vineri după-amiaza, la Bruxelles, principalele puncte de pe lista de întrebări prezentată joi premierului Victor Ponta.
Comisia a cerut, între altele, restabilirea puterilor Curţii Constitutionale şi, implicit, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38, restabilirea regulilor majorităţii necesare pentru validarea referendumului şi, implicit, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 41, excluderea oricărei ordonanţei de urgenţă pentru deciziile care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului sau constituţia şi respectarea imediată a tuturor deciziilor Curţii Constiţutionale.
Comisia Europeană solicită ca preşedintele interimar să nu facă nominalizări pentru postul de procuror general şi pentru cel de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe perioada mandatului său şi nici să nu acorde graţieri, transmite RFI.
Vezi aici lista cerinţelor Comisiei Europene
Potrivit corespondentul Radio România la Bruxelles, Comisia Europeană a mai spus că este necesară demisia membrilor Parlamentului României care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt sau care au primit decizii finale privind incompatibilitatea şi conflictul de interese.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări în discuţiile avute cu înalţii demnitari europeni că Guvernul va respecta deciziile Curţii Constituţionale şi că va corecta acele eventualele aspecte negative semnalate de Comisie.
La rândul său, preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că nu va numi un nou procuror general al României şi nici nu va face graţieri.
Victor Ponta: Am înţeles îngrijorările CE, care sunt legitime
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Premierul a solicitat cu această ocazie preşedintelui Barroso o listă cu întrebări la care executivul comunitar aşteaptă răspunsuri clare din partea Guvernului de la Bucureşti şi a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.
"Am cerut un set de întrebări concrete, pentru că acuzaţiile erau extrem de generale şi, când se vorbeşte de lovituri de stat şi încălcări ale ordinii constituţionale, eu, ca orice jurist, vreau să vorbesc concret. Preşedintele Comisiei Europene a venit cu un set de întrebări foarte concrete, la care Guvernul răspunde chiar mâine şi care vor elucida atât pentru Comisie, cât şi pentru statele membre faptul că în România statul de drept şi standardele europene sunt garantate", a spus Ponta.
Invitat vineri la postul de televiziune Antena 3, şeful executivului a susţinut că liderii europeni ar fi fost dezinformaţi.
Prima dintre aceste cerinţe este restabilirea puterilor Curţii Constituţionale şi implicit abrogarea ordonanţei de urgenţă 38.
o altă cerinţă a Comisiei Europene se referă la stabilirea regulilor majorităţii necesare pentru validarea referendumului şi implicit abrogarea ordonanţei de urgenţă 41.