Comisia de modificare a Constituţiei: Parlamentarii vor fi judecaţi de instanţe obişnuite
Potrivit modificărilor făcute de Comisia de modificare a Constituţiei, parlamentarii vor fi judecaţi în prima fază de instanţe obişnuite şi nu de Înalta Curte.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Februarie 2014, 19:23
Comisia de modificare a Constituţiei şi-a reluat , luni, dezbaterile cu două modificări aduse proiectului legii fundamentale.
Reprezentanţii USL vor să definitiveze documentul chiar săptămâna aceasta, pentru a-l putea supune referendumului, odată cu alegerile europarlamentare din mai.
Ca urmare a observaţiilor făcute de Consiliul legislativ şi de Comisia de la Veneţia, parlamentarii au renunţat la definirea explicită a celor trei puteri ale statului, o definiţie în care executivul desemna exclusiv guvernul, fără a menţiona preşedintele României.
O a doua modificare vizează faptul că parlamentarii vor fi judecaţi în primă fază nu de către Înalta Curte, ci de către instanţe obişnuite.
"Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetătenii României, acolo se judecă şi parlamentarii, pentru că - un lucru subliniat de atâtea ori - suntem egali în faţa legii", a spus preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu.
De altfel, mare parte dintre solicitările de modificare au venit din partea magistratilor, cei care spun că propunerile lor lipsesc aproape cu desăvârşire din noul proiect al Constituţiei.
Judecătorii solicită ca procurorii să nu mai fie asimilaţi magistraţilor decât în cazul în care au statut independent; de asemenea, procurorul general şi ministrul justiţiei să nu mai facă parte din CSM, iar revocarea membrilor CSM să fie prevăzută în Constituţie.
Nu în ultimul rând, judecătorii atrag atenţia că cele trei puteri ale statului sunt tratate inegal atunci când vine vorba de tragerea la răspundere
"Nu aş vrea să credeţi că am venit să apăr pe cineva, dar nu am văzut nicio categorie profesională în ţara aceasta, ca să nu mai spunem de celelalte două puteri care să aibă o răspundere reglementată constituţional. Haideţi să ne uităm pentru ce sunt condamnările la CEDO: sunt pentru neexecutări de hotărâri, pentru o legislaţie defectuoasă şi, mai nou, recentele condamnări sunt în materie de penitenciare. Cu ce este vinovat un judecător pentru toate acestea?", s-a întrebat retoric judecătorul Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.
Şedinţă "cu scântei"
Chiar la începutul şedinţei, reprezentanţii PDL s-au retras din comisie, după ce a fost respinsă cererea lor de a relua de la zero dezbaterea pentru modificarea Constituţiei.
În timp ce democrat-liberalii acuzau faptul că modificările nu ţin cont de referendumul din 2009, mai mult, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declara că ar fi absurd să fie anulat rezultatul dezbaterilor de până acum la solicitarea unui grup care a avut reprezentare în comisie.