Cine este noul ministru al sănătăţii?
Noul ministru al sănătăţii, Ladislau Ritli, este medic de profesie, specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, dar a deţinut şi funcţii administrative, cea mai importantă fiind aceea de şef al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 August 2011, 11:21
Noul ministru al sănătăţii, Ritli Ladislau, a preluat oficial mandatul, joi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul ministerului. La ceremonia de preluare a mandatului a participat şi ministrul Mediului, Laslo Borbely.
Ritli Ladislau a declarat, în cadrul ceremoniei de predare - primire a mandatului, că reformele începute de Cseke Attila vor continua şi că, fară bani, domeniul medical nu poate funcţiona.
Medicul Ladislau Ritli, susţinut de UDMR pentru funcţia de ministru al sănătăţii, preia ministerul de la Cseke Atilla, fostul minsitru, pe fondul unor probleme vechi cum ar fi subfinanţarea sistemului, reformarea întregului sistem şi gestionarea relaţiei tensionate până acum, dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Printre obiectivele ministrului se numără introducerea unui pachet minimal de servicii medicale obligatorii, adoptarea taxei clawback şi implementarea cardului naţional de sănătate, a prescripţiei electronice şi a fişei electronice a pacientului, precum şi impunerea genericelor, ca mod general de utilizare a medicamentelor.
În premieră, noul ministru al sănătăţii va avea un cuvânt de spus şi în ceea ce priveşte gestionarea banilor de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, chiar dacă această instituţie rămâne autonomă.
Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate va intra în coordonarea Ministerului Sănătăţii, aşa cum a cerut UDMR, dar va rămâne ordonator de credite.
Ritli Laudislau, unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea
►S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948 |
►a absolvit Facultatea de Medicină, din Timişoara, în anul 1973, ca şef de promoţie |
►între anii 1978 - 1986 a fost director al Spitalului Orăşenesc Ştei |
►până în 1990 a fost medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor |
►în 1990 a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea |
►Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor |
►Din anul 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea |
Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, din cadrul Universităţii din Oradea.
Incident în trecutul lui Ritli
În timpul mandatului său de şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, 20 de copii au murit la Maternitatea din Oradea pe care o avea în subordine.
Ca urmare a incidentului, în data de 13 aprilie 2002, Ministrul Sănătăţii de atunci, Daniela Bartoş, a anunţat demiterea din funcţie a şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Ladislau Ritli, precum şi a directorului adjunct responsabil cu medicina preventivă, medicul Zoia Bitea.
Potrivit presei de la aceea vreme, ministerul anunţa că cinci dintre cei 20 de bebeluşi au murit din cauza infectării cu un microb (klebsiella pneumoniae), iar îmbolnăvirile au fost cauzate de nerespectarea normelor de igienă obligatorie în orice unitate sanitară.
Colegiul Medicilor a efectuat atunci o anchetă însă nu a găsit pe nimeni vinovat.
După un an, Ritli Ladislau a revenit în funcţia de director al DSP Bihor, relatează adevărul.ro.
Ritli "nu a avut o responsabilitate concretă"
Premierul Emil Boc a fost întrebat miercuri, după numirea lui Ritli Ladislau în funcţie, despre situaţia din 2002.
El a afirmat că "partenerii de la UDMR" i-au spus că el şi-a dat demisia atunci.
"Am întrebat partenerii de la UDMR şi am verificat acest aspect. Am aflat că în urma unor accidente nefericite domnul Ritli şi-a dat demisia atunci. El nu a avut o responsabilitate concertă, ci doar prin faptul că deţinea funcţia", a declarat premierul Boc.
După ce premierul Emil Boc a fost acceptat în funcţia de minsitru al sănătăţii, Ritli Ladislau a depus jurământul de credinţă la Cotroceni.
Ritli Ladislau îl înlocuieşte la portofoliul Ministerului Sănătăţii pe Cseke Attila, care şi-a anunţat demisia din funcţie pe 4 august, declarându-se nemulţumit de sumele alocate sănătăţii prin rectificarea bugetară.