Christine Lagarde şi Agustin Carstens, candidaţii pentru şefia FMI
Ministrul de finanţe francez, Christine Lagarde şi Agustin Carstens, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului sunt candidaţii înscrişi în cursa pentru şefia Fondului Monetar Internaţional.
Articol de Dan Carp, 26 Mai 2011, 16:31
Christine Lagarde şi-a anunţat, miercuri, oficial candidatura pentru şefia FMI, după ce, anterior, primise sprijinul Franţei, Marii Britanii şi Germaniei.
Spre deosebire de Dominique Strauss-Kahn, ministrul de finanţe al Franţei nu este economist de meserie, ci avocat.
Ea ar fi prima femeie, dar al cincilea francez director al FMI.
Într-un interviu pentru BBC, Christine Lagarde susţinea, însă, că alegerea viitorului director al Fondului trebuie să fie bazată pe meritele candidaţilor, nu pe criterii politice.
"Aş aduce aportul experienţei mele de avocat, al cuiva care a trebuit să-şi întrebuinţeze abilităţile de conducere atât în sectorul privat, cât şi de ministru de finanţe, în ultimii patru ani, trecând prin criza europeană, trecând şi prin criza internaţională, şi ca şef al întâlnirilor miniştrilor de finanţe şi şefilor băncilor centrale din G20. În ceea ce priveşte faptul că sunt femeie, cred că aduc în ecuaţie o nouă dimensiune care nu e des întâlnită în cercurile financiare", a declarat Christine Lagarde.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris, François Baroin, afirma joi, pentru postul francez de radio Europa, că şi China ar susţine candidatura Christinei Lagarde.
Nominalizarea sa pentru şefia unei instituţii care a fost condusă de un şir neîntrerupt de europeni încă de la înfiinţare, din 1946, este însă contestată la nivel oficial de ţările cu economii emergente.
Grupul ţărilor cunoscute sub numele de BRICs, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, i-au criticat, într-o declaraţie comună, pe liderii care au sugerat că următorul şef al FMI ar trebui să fie un european.
Statele emergente nu şi-au nominalizat însă un candidat unic.
Singurul contracandidat pentru Christine Lagarde este, până în acest moment, Agustin Carstens, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului şi fost director general adjunct al Fondului.
Acesta spune - pentru Bloomberg TV - că, dacă procesul de selecţie este bazat pe merite profesionale, are o şansă în faţa contracandidatului francez.
"Am fost ministru de finanţe al Mexicului, acum sunt preşedintele Băncii Centrale, am experienţă, am participat la G20, fac parte din Comitetul de Stabilitate Financiară şi sunt membru al board-ului Băncii Reglementărilor Internaţionale. Deci ştiu instituţia din toate unghiurile. Cunosc Fondul ca membru al staff-ului şi ca membru al managementului. Am fost director executiv, deci cred că aş fi un candidat bun", susţine Agustin Carstens.
Conform raportului de forţe din board-ul FMI, Statele Unite şi Europa au suficiente voturi pentru a impune un candidat fără sprijinul altor ţări.
Americanii nu şi-au declarat încă oficial sprijinul pentru niciunul dintre candidaţi.
Consiliul statelor membre ale FMI speră să desemneze o persoană pentru ocuparea postului de director general până la sfârşitul lunii viitoare.